China bouwt 121 nieuwe kolencentrales

De prijs van daggas is licht gedaald evenals de lange termijnprijs. De lange termijnprijzen zijn hiermee de koers van olie snel gevolgd. Hieruit kunnen we opmaken dat de prijs voor gas sowieso al onder druk staat wellicht door het ruime aanbod. Het aanbod van LNG heeft onlangs met een kleine aanvoer dip te maken gehad maar zal naar alle waarschijnlijkheid weer verder gaan toenemen.

Studies in Qatar hebben onlangs aangetoond dat de gasvoorraden in het North Field groter zijn dan eerder aangenomen. De mogelijkheden voor een extra LNG productie output zijn zeer realistisch geworden door de uitkomsten van het onderzoek. De extra productie betekent dat de output met 64% kan stijgen binnen een paar jaar tot circa 125 miljoen ton per jaar.

De onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne over de doorvoer van gas naar West-Europa verlopen nog niet vlekkeloos. Vanuit Oekraïne lopen juridische trajecten tegen Gazprom en dit zou de reden zijn dat Gazprom de onderhandelingen niet wil doorzetten, tenzij de procedures gestaakt worden. Onlangs heeft een Zweeds arbitragehof bepaald dat Gazprom nog € 2,4 miljard aan Oekraïne moet overmaken voor de doorvoer van gas. Het gaat hierbij om een doorvoer van circa 87 miljard kuub gas per jaar.

Elektriciteit iets omhoog
De koers van de korte termijn contracten vertoont wat meer schommelingen en lijkt in het geheel op een iets hoger niveau aangekomen te zijn. De lange termijn contracten hebben een lichte daling laten zien ondanks dat de prijzen voor CO2-emissierechten licht stegen en de prijs voor kolen nagenoeg gelijk bleven.

De Franse netbeheerder ERT (Réseau de Transport d’électricité) waarschuwt voor stroom tekorten vanaf 2022. De oorzaak hiervan is dat de huidige kerncentrales sterk verouderd zijn en door de energietransitie de kolen en gascentrales wellicht buitenwerking gesteld worden door de overheid. Deze winter zou er (nog) niets aan de hand zijn, tenzij er zich uitzonderlijke omstandigheden voordoen, zoals een temperatuur van 3 tot 8 graden onder het gemiddelde en de onvoorziene uitval van verschillende energiecentrales. Frankrijk staat er wat dat betreft beter voor dan de afgelopen winter, er gaat maar 1 kerncentrale in de revisie en er stond de afgelopen 10 jaar niet zoveel water als nu in de stuwmeren om de waterkrachtcentrales op volle toeren te kunnen laten draaien.

In Europa wordt werk gemaakt van het gefaseerd uitschakelen van kolencentrales, maar in China zijn ze weer volop aan het bijbouwen. Er zijn 121 centrales in aanbouw die net zoveel energie gaan opwekken als alle 149 centrales in Europa. Hiermee wordt de besparing van CO2 uitstoot in Europa teniet gedaan door de Chinese expansie.

Opec: weinig animo voor beperking olieproductie
De koers van olie heeft afgelopen week een daling laten zien van circa 4 procent. Zoals de markt er nu voorstaat denken handelaren dat de vraag naar olie kleiner zal zijn dan het toekomstige aanbod. Saoedi Arabië denk er ook zo over en wil hierdoor de productie extra gaan beperken. Deze week neemt de OPEC+ een besluit over eventuele verdere productiebeperkende maatregelen. Zoals gezegd denken de Saoediërs erover om extra te gaan beperken, maar dan moeten wel alle leden van de OPEC hierin mee gaan. Zoals het er nu naar uitziet is er binnen de OPEC+ weinig animo om nog minder te gaan produceren dan ze op dit moment al doen.

Voor Saoedi Arabië is het van belang dat de prijs op korte termijn flink zal stijgen omdat ze hun staatsbedrijf Saudi Aramco naar de beurs willen brengen. Als de prijs van olie nog verder onderuit gaat dan kan de grootste beursgang ooit een tegenvallend resultaat opleveren.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

Kolencentrale langs de Yangtze rivier in de oostelijke Chinese stad Jiujiang. Foto: Shutterstock

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties