Vakblad voor de Bloemisterij Chinees ‘Keukenhof’ gunstig voor Nederlandse tuinbouw

Chinees ‘Keukenhof’ gunstig voor Nederlandse tuinbouw

0

Een handelsmissie naar China onder leiding van premier Rutte gaat Nederlandse bloembollenbedrijven en toeleveranciers waarschijnlijk geld opleveren. Een groot Chinees bloemenpark zal in 2015 openen.

Premier Mark Rutte trok eind 2013 met enkele tuinbouwbedrijven naar Zuid-China. In de buurt van de stad Guangzhou moet het grootste bloemenpark van de wereld verrijzen. Samenwerking met de Chinese projectpartner GC Flowers is reeds op papier vastgelegd. Ontwerper is Jan Guldemond, die tot zijn pensioen jarenlang werkte voor de Keukenhof. Rutte was dinsdag 1 april in het Westlandse De Lier om verder te praten met de deelnemende bloembollen- en plantenbedrijven C.S. Weijers en Zonen, Jan de Wit en Zonen, Jansen’s Overseas, Kapiteyn en Heemskerk Vaste Planten. Ook Priva is projectpartner.

Guldemond verklapte tijdens het werkbezoek van Rutte dat er in het park naast tulpen ook plek zal zijn voor calla’s, dahlia’s, hosta’s en irissen. Uiteindelijk moet het leiden tot een grotere vraag naar veel sierproducten. Volgens Rutte kan het project positief uitpakken voor de werkgelegenheid van veel bedrijven in het Westland en de Bollenstreek. Dit zei hij gisteren voor de camera’s van Omroep West bij leverancier Priva, die zorg zal dragen voor de techniek in het kassencomplex op het Chinese project. Bij potplantenkwekerij Dynaplant in De Lier werd duidelijk gemaakt hoe met behulp van techniek het hele proces bij calla van knol tot afleverbaar product verloopt.

Op het bedrijf Dynaplant legde de directie aan premier Rutte en zijn gevolg uit hoe het proces van knol tot plant bij calla verloopt.