Vakblad voor de Bloemisterij Chinese beursval trekt energieprijzen mee omlaag

Chinese beursval trekt energieprijzen mee omlaag

0

De koersval op de Chinese aandelenbeurzen trekt de prijzen van aardgas en olie mee omlaag. Op maandag 24 augustus lag de TTF-koers voor afname van aardgas in 2016 op € 0,1902 per m3. De slotkoers van ruwe Brentolie kwam gisteren uit op $ 43,26 per vat, het laagste niveau dit jaar tot nu toe.

De termijnprijzen voor aardgas bewogen deze zomer al langzaam omlaag vanwege een grote aanvoer. In navolging van de olieprijs dook de gasprijs op de TTF op maandag 24 augustus omlaag naar € 0,1902 per m3 voor levering in 2016.

De prijs van een vat ruwe Brentolie (159 l) fungeert als graadmeter voor de olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Op 6 augustus brak deze prijs al door de psychologische grens van $ 50 per vat heen. Eind vorige week sneuvelde de barrière van $ 45 per vat.

Niet alleen de malaise op de Aziatische beurzen beïnvloedt de olieprijs. Er is ook sprake van overaanbod. Zo heeft Iran, dat na het bereiken van de recente atoomdeal niet langer te maken heeft met Westerse sancties, aangekondigd zijn olieproductie op te schroeven, terwijl de OPEC-landen en de Amerikaanse schaliegasbedrijven hun productie nog op peil houden.

Chinese economie
Op 24 augustus ondergingen de beurzen in China de grootste koersval sinds de financiële crisis. Ook andere Aziatische beurzen en de Amerikaanse en Europese beurzen kregen gevoelige klappen te verwerken. Directe aanleiding daarvoor zijn de groeiende zorgen over de terugval van de Chinese economie.