Chinese onderzoekers bestrijden tijgermug effectief

Chinese onderzoekers hebben een methode gevonden om de ziekmakende tijgermug gericht te bestrijden, en misschien wel helemaal uit te roeien. Hun bevinden hebben ze gepubliceerd het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

 De tijgermug, die ook in Nederland steeds vaker voorkomt, staat bekend als agressief en kan exotische ziekten verspreiden als knokkelkoorts (dengue) en chikungunya. In Nederland komen eitjes van de tijgermug jaarlijks verschillende keren mee met geïmporteerde sierbamboe en autobanden. Het risico bestaat dat het insect zich hier permanent zal vestigen als de gemiddelde temperatuur verder stijgt en hij niet grondig wordt bestreden.

De onderzoekers slaagden erin mannetjes, die niet steken, te besmetten met een bacterie en die massaal uit te zetten. Hierdoor overklassen nieuwe mannetjes de aanwezige mannelijke muggen en zorgen ervoor dat de vrouwtjes geen levensvatbaar nageslacht krijgen, waardoor de tijgermug nagenoeg uitsterft. Zij hebben geëxperimenteerd met de methode op twee eilanden en kans gezien deze vrijwel geheel te ontdoen van tijgermuggen. De enige tijgermuggen die nog werden gevonden, zijn waarschijnlijk nieuwe import.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties