Vakblad voor de Bloemisterij Opinie Chinezen hebben nauwelijks baardhaar en borsthaar

Chinezen hebben nauwelijks baardhaar en borsthaar

0

De baardmode die in Europa al een poosje rondwaart is ook tot China doorgedrongen. In de praktijk is zo’n mooie baard kweken echter gedoemd jammerlijk te mislukken. Hier geen Chinese Chriet Titulaars of Kabouter Plops. De enige baard die hier een beetje uit de verf komt is de ’zeven haren baard’. Wat zoveel inhoudt als: twee haren op de bovenlip, drie op de kin en een op elke wang direct onder niet bestaande bakkebaarden.

Alleen Chinezen die het geluk hebben om een flinke moedervlek of wrat in het gezicht te hebben, kunnen vaak wel van enige baardgroei spreken. Moedervlekken lijken een goede voedingsbodem voor een leuke minibaard die dus ook zorgvuldig gecultiveerd wordt. Van een grappig soort gordijntje tot een enkele superdikke haar. Voordeel is wel dat als je niet van baarden houdt, je ook niet veel tijd kwijt bent aan een scheerbeurt. Een keer in de twee weken is in veel gevallen al meer dan vaak genoeg om een nette gladde kin te waarborgen.

Chinezen hebben niet alleen weinig baardhaar, ook borsthaar is dun gezaaid. Compleet gladde borsten is wat de klok slaat. Mannenborsten wel te verstaan. Wat vrouwenborsten betreft heb ik geen idee. Die zijn in zwembaden of op stranden altijd netjes bedekt. Ik geloof niet dat Chinezen nu direct minder lichaamsbeharing hebben, wel dat het waarschijnlijk wat anders verdeeld is. Het lijkt erop dat ze tijdens de verdeling zoals gewoonlijk weer niet netjes opgesteld hebben gestaan en door het gebruikelijke duwen, trekken en voordringen het haar niet allemaal is terechtgekomen waar het de bedoeling was en daardoor misschien wel het geplande borsthaar onder oksels terecht is gekomen.

Ook zijn er Chinezen die geen of nauwelijks wenkbrauwen hebben. Daar is een oplossing voor. Die worden er op getatoeëerd. Is wel apart als je iemand zonder wenkbrauwen bent gewend, die opeens opduikt met knappe, zij het niet borstelige wenkbrauwen.

Wie weet, misschien zien we hier straks wel de eerste getatoeëerde baarden in het straatbeeld verschijnen.

Cok Harteveld is general manager Van den berg RoseS, China

Reageer op dit artikel

avatar