CNV: ’Te laag loonbod na jaar onderhandelen’

Een loonstijging van 3,35% over 1,5 jaar deels met terugwerkende kracht vindt CNV Vakmensen erg mager. Met deze ontevredenheid hebben ze het eindbod van de werkgevers aan hun leden voorgelegd.

„De cao-onderhandelingen voor de glastuinbouw hebben iets meer dan een jaar geduurd. De laatste loonsverhoging was 0,5% in januari 2018 en nu komen de werkgevers met een eindbod van 3,35% per juli 2019. Omgerekend naar een jaar is dat een magere 2,25%. Wij zijn zeker niet tevreden. Kennelijk zit er niet meer in en hebben werkgevers er niet meer voor over”, reageert vakbondbestuurder Jaap Bosma.

Met een akkoord gaat de nieuwe cao Glastuinbouw gelden van 1 juli 2018 tot 1 januari 2020 met dus een loonstijging van 3,35% per 1 juli 2019. Dus sociale partners kunnen de draad van onderhandelen nagenoeg blijven continueren. Ze willen geen langere cao-periode, omdat ze nog niet exact de effecten van de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans, die grotendeels 2020 van kracht wordt, kunnen inschatten.

CNV kan zich wel vinden in het bereikte resultaat over inschalen functies. Het inschalen van medewerkers glastuinbouw I en II in schaal B of C wordt nu meer door de zwaarte van het werk bepaald dan door het aantal verrichte handelingen. Ook is meer helderheid overeengekomen wat onder directe leiding en toezicht bij werkzaamheden moet worden verstaan.

CNV Vakmensen gaat het eindbod voorleggen aan de leden. Zij bepalen of het acceptabel is. 20 juni hoopt de vakbond daar meer duidelijkheid over te kunnen geven.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties