‘CO2-heffing betekent extra kostenpost van €150.000,-‘

Energie is ook in Duitsland een hot ‘item’. In 2021 wordt in Duitsland een CO2-heffing geïntroduceerd op aardgas, kolen en stookolie. „Wij gebruiken al die varianten om ons bedrijf te verwarmen. De heffing betekent voor 2021 een extra kostenpost van €150.000, en dat zal ieder jaar meer worden”, vertelt vakgenoot Günter van Soest.

„Het roer moet dus om qua energie, maar er zijn nauwelijks alternatieven. Niet de gehele Duitse tuinbouw kan hout verstoken, en geothermie is voor ons ook geen optie. Voorlopig maken we even pas op de plaats. Ook vanwege de wispelturigheid van de politiek; over een half jaar kan alles anders zijn” vervolgt Van Soest.

Alle tijd voor IPM

De Duitser teelt in Kempen diverse soorten pot- en perkplanten en vaste planten. De focus ligt op Solanum jasminoides, Lantana camara en Lycianthes rantonnetii. In de wintermaanden is er weinig loos op zijn bedrijf. Van Soest benut de winter vooral voor onderhoud aan machines en andere bedrijfstechnische zaken. Hij heeft all tijd dus om naar IPM te gaan. „Sterker nog; we staan er zelf, in de stand van Landgard. IPM is voor ons de belangrijkste beurs van het jaar. Veel van onze klanten bezoeken IPM; het is een perfect moment voor klantenbinding.”

Hier lees je meer over vakgenoot Günter van Soest in het digitale magazine van de Bloemisterij.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties