CO2-prijs drukt de elektriciteitsprijs mee omhoog

Vorige week was er sprake van redelijk wat uitval van aanbod van gas uit Noorwegen door onderhoud. De afgelopen week kwam daar nog een aanvoerbeperking bij: van 11 tot en met 22 september is er geen aanvoer van gas vanuit Rusland naar Duitsland via de Nordstream. De pijpleiding is tijdelijk buiten gebruik voor onderhoud. Dit, opgeteld met de relatief lage temperaturen, de nog altijd niet gevulde gasvoorraden, de stijgende prijzen van olie, steenkool en elektra en het lage aantal LNG-leveringen, leidde er toe dat de gasprijs deze week opnieuw steeg.

Het lijkt erop dat de correlatie tussen de gasprijs en de grondstoffen verschoven is. Was de gasprijs in het verleden vooral gevoelig voor schommelingen van de olieprijs, momenteel lijkt deze meer te zijn gekoppeld aan de steenkool.

Elektriciteit

De korte termijnprijzen bleven de afgelopen week enigszins op hetzelfde niveau als dat van de afgelopen weken. Door de harde wind halverwege de week was de off-peakprijs iets lager, maar de storm van afgelopen woensdag zorgde ervoor dat een groot deel van de windmolens uit de wind moesten worden gehaald om veiligheidsredenen.

Voor de lange termijnprijzen was er weinig verandering, prijzen stijgen nog steeds door de hoge kolenprijs. Er is nog steeds sprake van een krappe steenkoolmarkt in Azië. Daarbij kwam de afgelopen week een gestegen CO2-prijs die ook de lange termijn naar een hoger prijsniveau drukt.

Daarnaast speelt nog een gerucht mee in de stijging van de elektriciteitsprijs. Er zijn zorgen over de beschikbaarheid van de Franse kerncentrales, waar nog steeds problemen zijn rondom de veiligheid ervan. Vorig jaar liep de stroomprijs redelijk op door het stilleggen van een aantal kerncentrales; deze angst bestaat wederom.

Olie

Deze week hebben de Opec-leden bekend gemaakt dat de vraag naar olie in het laatste kwartaal van 2017 en geheel 2018 wellicht meer zal toenemen dan was gepland. Een dag later verklaarde de International Energy Agency (IEA) eveneens dat de vraag naar olie zou gaan toenemen. Ook bleekt uit de olieproductie cijfers van de Opec-leden dat er voor het eerst sinds de productiebeperkende afspraken deze ook daadwerkelijk zijn nageleefd.

De prijs van olie is hierdoor gestegen, hoewel de voorraad in Amerika groter is geworden dan was verwacht. De voorraad zou gestegen zijn doordat de vraag minder was vanuit raffinaderijen, deze kampen met verminderde productiecapaciteit als gevolg van orkaan Harvey. De raffinaderijen zullen wellicht op korte termijn de productie weer op orde hebben waarna de olievoorraad weer aangesproken zal worden.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties