Column Angelle van Kleef (Canada): Op zoek naar nieuwe klanten

In de maand mei viel dit jaar 142 mm regen. Omdat er in heel Ontario veel regen viel werden de sluizen in de Saint Lawrence River verhoogd en steeg het niveau in Lake Ontario ongebruikelijk hoog. Op verschillende plaatsen werden zandzakken gevuld om het water op afstand te houden. Op ons bedrijf steeg het grondwater met ongeveer 4 voet (ca 1.20m). Gelukkig zorgt dat op de zandgrond niet voor overlast.

De voorbereidingen voor de uitbreiding van de kas zijn gestart met het egaliseren van het bouwterrein. Dat ligt er nu strak bij. Het kwik is deze week overigens gestegen naar 31°C. De zomer is begonnen.

Afgelopen week bereikte ons het bericht dat een van onze grote klanten van bromelia’s de inkoop en verkoop van bloemen en planten drastisch gaat inkrimpen. Er was sinds de economische crisis redelijk veel concurrentie in de verkoop van bloemen en planten. De marges waren laag en meerdere groothandelstrucks bezochten dezelfde klanten.

Het was tijd om de bakens te verzetten. En dat heeft onze klant gedaan. Dat laat ons deze week in een vreemde positie. De klant was goed voor meer dan 25% van onze bromeliabemiddelingsverkoop. Het wordt dus voor ons ook tijd om de bakens te verzetten. We zijn nu in contact met de groothandel die deze account gaan ‘overnemen’. Het is een overgangsfase waar we sturing proberen te geven aan de verandering, voor zover dat mogelijk is. We zullen onze verkoopstrategie aanpassen en reageren op deze onverwachte verandering.

Ondertussen hebben we verschillende offertes ontvangen van installateurs van kassen, verwarming, scherminstallaties en beregening. Sommige offertes liggen dicht bij elkaar en we kiezen dan voor een bekende relatie of bewezen kwaliteit. Bij een onderdeel zijn de verschillen onderling niet zo groot, maar de offerte van een aantal jaar geleden is nu verdubbeld. Dat is wel bijzonder, vooral als er wat betreft materialen en arbeidsuren weinig is veranderd. Ook dat was een verrassing.

Gelukkig is ook altijd wat te beleven buiten de kwekerij. Op 1 juli viert Canada haar 150ste verjaardag. Dit gaat in het hele land groots gevierd worden. De Canada Day Parade, festivals en grootse vuurwerkevenementen vinden in het hele land plaats. Bij New Limburg hebben ze hun wit bier een rood tintje gegeven. Daarvoor hebben we de afgelopen twee weken rode hibiscusbloemen geplukt. Die zijn verwerkt tot ‘thee’ dat aan het bier is toegevoegd. We zullen er een mooi feest van maken. Happy Canada Day!

Angelle van Kleef,

Potplantenkweker Ontario, Canada

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties