Commitment handel bepaalt succes verplichte certificatie

De Ledenraad van Royal FloraHolland heeft de directie adviezen gegeven over verplichte milieuregistratie en -certificatie. Een belangrijk signaal dat ze wil afgeven is dat van telers pas actie is te wachten als ook de handel zich committeert aan verdere verduurzaming van de sector. En dus gecertificeerde bloemen en planten gaat kopen. Dat is nu al voor 80% het geval via Royal FloraHolland, maar vooral door de grote handelspartijen. Bij de rest is bereidheid veel minder.

Meerdere ledenraadsleden zetten vraagtekens bij het commitment van de handel. In het advies aan de directie wordt benadrukt om het exacte moment van het starten met handhaven op milieucertificering mede te laten afhangen van de snelheid en mate waarin de handel zich committeert aan gecertificeerd duurzame inkoop op de marktplaats van Royal FloraHolland (RFH). Of zoals ledenraadslid Eva van Etten het samenvat: „In ons advies zit een duidelijke voorwaarde. Milieuregistratie wordt doorgezet en daar wordt op gehandhaafd. Echter, het daadwerkelijk hebben van een milieucertificaat en de handhaving daarop, treedt pas in werking als de handel zich ook committeert aan inkoop van onze duurzame producten. Signalen wijzen nog niet in deze richting.”

Voor het echter zover is, zijn ook minimaal 2 jaar verstreken, benadrukt medelid Ed Stofbergen. „En niemand kan zeggen hoe de zaken er dan voor staan. De duurzamere weg die RFH is ingeslagen is voor 75% gerealiseerd; nog 25% te gaan. En dat duurt nog wel even.” Maar ook hij vindt het lastig aangeven hoe groot het commitment van de handel voor duurzame inkoop nu is. Hij denkt voor planten groter dan voor bloemen. Diverse bloemen gaan nog buiten de veiling om naar afzetkanalen waarbij duurzaamheid geen issue is. „Dat moeten we met zijn allen niet willen.”

Kansloze naïeve missie

Commitment vanuit de handel, beschouwt zomerbloementeler Jan Biemond als een kansloze missie. „De handel gaat zich niet committeren aan gecertificeerde duurzame inkoop. Dat zou inkoop bij ongecertificeerde partijen die geen lid van RFH zijn in de weg staan. De meeste kwekers die overstag gaan, doen dit omdat ze vast zitten aan het systeem en er geen goed alternatief is. Dat kan geen basis van succes zijn.”

De gedachte dat RFH de handel gecommitteerd krijgt aan de certificering om uitsluitend gecertificeerde handel te kopen, vindt de  zomerbloemenkweker bijzonder naïef. Laat staan dat dit te handhaven is. „Als een ‘vrije’ (ongecertificeerde) kweker een mooi product heeft, wordt dit gewoon gekocht en verkocht. Geen wet in Nederland die dit verbiedt. En dat zou dan niet kunnen als je lid van RFH bent? Onbestaanbaar.”

Waarom zelf

Ook wordt afgevraagd waarom RFH nota bene zelf de handel moet motiveren om zich te committeren aan de duurzaamheidsafspraken? Dat vindt Stofbergen echter niet meer dan logisch. Aangezien diverse handelaren, waaronder de grote 4, gezamenlijk met RFH het FSI-convenant hebben ondertekend. „Dan is ook logisch dat zij gezamenlijk optrekken om de rest van de handel te motiveren de sector verder te verduurzamen.

De ambitie van FSI is om in 2020 90% van de internationale verhandelde bloemen en planten door FSI-leden duurzaam geproduceerd en verhandeld te hebben. Al 80% van de handel die via Royal FloraHolland wordt verkocht, is gecertificeerd.

 

Een uitgebreidere discussie tussen ledenraadsleden en leden van de Facebookgroep ’Kwekers tegen VERPLICHTE certificering’ is via deze link te lezen in een PLUS-artikel in het digitale magezine van de Bloemisterij.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Niels Kleyn
Niels Kleyn
3 jaren geleden

Als je als RFH iets wilt opzetten,:
— waar in de ledenraad amper een meerderheid voor is te vinden,
–waar de afnemers (de handel) zich niet aan wil “commiteren” (op 4 na) en waar ze al helemaal geen extra geld or meerwaarde voor over hebben, en
–waar veel kwekers niet aan mee willen werken ivm onzinnig hoge kosten en.
__waar veel kleine kwekers al van hebben aangegeven dat dit een trigger is om te stoppen of over te stappen naar een andere veiling, zodat de breedte van het aanbod zal verschralen.
Waar ben je als RFH dan mee bezig, ben je dan niet nodeloos je doel voorbij geschoten ??

RFH is een handelsplaatst.
Dit soort extra randvoorwaarden is aan de handel om af te spreken met een kweker, hier hoort RFH zich niet mee te bemoeien.