Conflict Gazprom en Oekraïne bedreigt Europese gasimport

De prijs van het daggas is circa 2 cent per kuub gedaald afgelopen week. De vraag was door weersomstandigheden lager dan normaal voor de tijd van het jaar en het aanbod is ruim. De prijzen van de futures dalen, met name voor het aankomende leveringsjaar. Handelaren hebben steeds minder vertrouwen in een koude winter met veel vraag naar gas en indien het alsnog koud wordt, dan kan de markt terugvallen op de volle bergingen.

Boven de Europese markt dreigt nog altijd een conflict tussen de Europese Commissie, Gazprom en het Oekraïense gastransportbedrijf Naftogaz. De Europese Commissie kijkt bijna lijdzaam toe naar een schouwspel tussen de twee genoemde bedrijven. Voor 31 december moeten de twee bedrijven een akkoord bereiken, anders heeft Europa per 1 januari circa 6,3 miljard minder gasaanbod. Tijdens milde weersomstandigheden is er niet direct een probleem, maar mocht het onverhoopt toch koud worden begin 2020 dan kan het voor problemen zorgen en de prijs zal in dat geval sowieso hard kunnen oplopen.

Elektriciteitsprijzen dalen
De korte termijncontracten stegen afgelopen week aanvankelijk licht maar zijn afgelopen weekend bijna gehalveerd in prijs. De vraag naar elektra was laag door milde weersomstandigheden en de productie van onder meer windmolens was zeer goed waardoor er zelfs momenten geweest zijn dat de prijs negatief was. De relatief lage prijs van daggas heeft ook een positieve neerslag op de daling van de contracten. Voor de koers van de lange termijncontracten is een lichte daling gezien doordat de prijs van kolen redelijk is gedaald en de CO2-emissieprijzen licht neerwaartse druk heeft ondervonden. Als gevolg van de lage vraag naar kolen en de grote reserves, de afzwakkende Europese economie en het sentiment dat kolen slecht zijn voor het milieu lijkt de prijs steeds verder weg te zakken. De markt zal steeds meer overgenomen worden door het aanbod van opwek door zon en wind.

Oliebeperkende maatregelen
Het OPEC+ overleg in Wenen heeft afgelopen week plaatsgevonden. Op de agenda stond één punt, namelijk het al dan niet dichtdraaien van de kraan om zo het aanbod van olie op de markt te beperken. De uitkomst van het overleg hangt nauw samen met de verwachtingen over de Amerikaanse olieproductie. De Amerikaanse productie blijft volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) ook na volgend jaar groeien, maar volgens de OPEC leden zal de Amerikaanse productie gaan afnemen. Uit gegevens zou blijken dat in de afgelopen periode de productiebeperkende afspraken tussen de OPEC leden niet altijd worden nageleefd; zo zou Rusland met regelmaat veel meer produceren dan afgesproken.

Het was de Saoedi’s er alles aan gelegen om de productie verder te beperken om zo de prijs in ieder geval op de korte termijn omhoog te krijgen, om zo een goed markt moment te creëren voor de beursgang van het staatsbedrijf Saudi Aramco. Afgelopen vrijdag bleek dat Saoedi Arabië de andere OPEC+ leden achter zich heeft geschaard en dat ze gezamenlijk de productie verder gaan verlagen. Hierdoor is de prijs van olie direct met circa 2% gestegen. Later zakte de koers alweer weg omdat er onder handelaren veel argwaan is over de afspraken en omdat de werkelijkheid bijna altijd een wassen neus is.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

Foto: Shutterstock
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties