’Consolidatieslag kwekers vindt binnen tien jaar plaats’

Financieel adviesbureau Oaklins voorspelt dat de grootschaligheid onder producenten de komende tien jaar flink door zal zetten. Dit versterkt de positie van telers. Investeerders zullen hier een sleutelrol in gaan spelen, verwacht het bureau.

Oaklins heeft deze week een rapport uitgebracht en daarin is te lezen dat telers de laatste jaren steeds meer te maken hebben met grote spelers. In de keten heeft bij de veredeling en de groothandel een consolidatieslag plaatsgevonden. Producenten blijven hierin nog achter. Dit zorgt ervoor dat telers een minder sterkte positie hebben en de winstmarges onder druk staan, stelt bureau Oaklins in het onderzoek.

Frank de Hek, partner bij Oaklins, verwacht dat kwekers met een antwoord gaan komen. Binnen tien jaar zal er een consolidatieslag plaatsvinden en ontstaan er zogenaamde ‘growing platforms’. Niet alleen om een betere onderhandelingspositie te krijgen, maar ook omdat de omstandigheden daar meer om vragen. Te denken valt aan de ontwikkelingen op technologisch gebied, marketing, certificeringen en het gebrek aan opvolging. „Al deze factoren vragen om professionele en grotere teeltbedrijven. Bij voorkeur ‘growing platforms’ die klanten een breed scala producten kunnen leveren, dat past in de categorie-managementbenadering.”

Tot nu toe wordt de grootschaligheid van kwekerijen vooral gedreven door organische groei. En zijn weinig overnames. Financiële investeerders zullen volgens De Hek in de toekomst meer een sleutelrol gaan spelen in de transformatie naar ‘growing platforms’.

Oaklins is een financieel adviesbureau gespecialiseerd in het begeleiden van fusies en overnames en doet dit ook in de tuinbouw.

Het volledige rapport is hier te vinden.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties