’Coral Beach’ pakt vakprijs amaryllis

De grootbloemige cultivar ’Coral Beach’ heeft de vakprijs 2019 gewonnen op Keukenhof. Kwekersvereniging Floralia trok de amaryllis in bloei en zond hem in. Teler Erik Boers heeft de cultivar exclusief.

„Komend najaar gaan we op grotere schaal testen hoe geschikt ’Coral Beach’ is voor de snijcultuur”, meldt Erik Boers van kwekerij Boers Amaryllis uit ‘s-Gravenzande. Hij teelt de cultivar exclusief en vond hem bij veredelaar Penning uit Honselersdijk. Het testen van nieuwe soorten past bij zijn bedrijfsstrategie, dat gebaseerd is op zware en exclusieve grootbloemige amaryllis in de gangbare kleuren rood en wit en de meerkleurigen, zoals bij ’Coral Beach’.

Floralia

Boers is lid van bloembollenkwekersvereniging Floralia, die al sinds 1890 actief is als afzetorganisatie van bloembollen. Sinds 1962 is er de specialisatie in amaryllis, voornamelijk van in het Westland geteelde bollen. Dat bollenareaal beslaat momenteel nog zo’n 30 ha. Vooral voor de droogverkoop en potcultuur zijn noviteiten een welkome stimulans in de bollenverkoop. Voor de snijcultuur geldt dat nieuwe cultivars eerst hun meerwaarde ten opzichte van bestaand sortiment uitvoerig moeten bewijzen, voordat de vermeerdering en uitbreiding van areaal tot stand komt. De toekomst van ’Coral Beach’ is dus nog ongewis. Dat hij opvalt in kleurschakering en bloemgrootte, dat is zeker.

Standprijs voor N.L van Geest

Floralia is een van de grote inzenders van amaryllis op Keukenhof. Op het bedrijf van Bram van Staalduinen in ‘s-Gravenzande worden de pot- en snijcultivars in bloei getrokken. Naast de vakprijs 2019, won Floralia tevens de award voor de mooiste dubbelbloemige potamaryllis (cultivar ’Aquero’). Van Staalduinen won onder de naam van zijn kwekerij,  fa. G. van Staalduinen & Zn, met de roze cultivar ’Adele’ de prijs voor de mooiste enkelbloemige snijcultivar. Bollenkwekerij N.L. van Geest had met 26 ingezonden partijen net als voorgaande jaren weer een belangrijk aandeel in de show. Zij wonnen de Standprijs 2019. Van der Ende Flowers (cv. Bentley), fa. P van der Kaay & Zn (’Magical Touch’) en Barnhoorn Hippeastrum (met de rode ’nr. 1788’) wonnen eveneens een award.

In bijgaande fotoserie enkele winnaars en een impressie van de amaryllis show op Keukenhof.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties