Corona drukt bloemenexport op Spanje

In Spanje verloopt de bloemenverkoop moeizaam en is er in het plantensegment groei. De Nederlandse exporteurs verwachten dat deze trends, die vorig jaar inzetten, dit jaar doorzetten. Versterking van de communicatie kan de export van Nederland verbeteren.

Begin vorig jaar voorzagen we voor de bloemen met veel ‘concullega’s’ weer een heel goed jaar op Spanje”, meldt verkoper Henk van Mourik van OZ Export. „Dat viel behoorlijk tegen”, verwijst hij naar de krimp van 14% tot €45 miljoen exportwaarde in 2020. In het plantensegment viel de klap na het voorjaar uiteindelijk nog mee. De Spaanse afnemers plusten er 3% bij tot een exportomzet van €52 miljoen.

„Achteraf eigenlijk alleen maar een béétje lastig, gezien de omstandigheden”, relativeert verkoper Avelino Mendoza van Javadoplant.Voor het eerst sinds 2016 is de exportwaarde van kamer- en tuinplanten vanuit Nederland naar Spanje groter dan die van de snijbloemen. Op totaalniveau tikte corona de omzet met 6% terug tot €97 miljoen. Daarmee kwam er een einde aan een periode van groei vanaf 2015 tot en met 2019.

Corona zette ook in Spanje de markt op zijn kop. Dat leidde tot verschillende vooruitzichten voor het bloemen- en voor het plantensegment.

Perspectief verschillend

„Er is pas een echt perspectief als de coronaperikelen achter de rug zijn”, voorziet verkoper François Leliveld van Hans Visser Bloemenexport. (..)

Lees hier meer over de export van bloemen en planten naar Spanje.

Lees hier meer over export van bloemen en planten.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties