Corona in België: ‘Siertelers schreeuwen om hulp’

De Belgische sierteelt kijkt tegen een omzetverlies aan van €135 miljoen als gevolg van de corona-pandemie. Een breed maatregelenpakket is absoluut noodzakelijk om zekere faillissementen door een volledig verloren verkoopseizoen te vermijden, stelt AVBS, de sierteelt- en groenfederatie van Boerenbond.

„Met het voorjaar aan de gang, met de komende feestdagen zoals Pasen, communiefeesten en Moederdag zouden de Vlamingen nu massaal naar tuincentra of bloemen- en plantenwinkels trekken om zijn of haar tuin of terras op te fleuren en bloemen te schenken”, zegt Pieter van Oost van AVBS.

Thuisverkoop mag ook niet meer

De handel is echter zo goed als volledig stilgevallen, uitgerekend in volle aanloop naar het piekseizoen. Voor de meeste sierteeltproducten wordt immers 20% (boomkwekerij volle grond) tot 85% (perk- en balkonplanten) van de omzet gerealiseerd in de periode van 15/03 tot 10/05 (Moederdag). Siertelers begrijpen dan ook niet waarom bloemenwinkels en tuincentra in Nederland en grote delen van Duitsland wel mogen open blijven.

De huidige verplichte sluiting van bloemenwinkels en tuincentra in België heeft een zware invloed op de verkoop van bloemen en planten in België. Thuisverkoop van bloemen en planten mag sinds dinsdag ook niet meer. Oost: „De prijs voor sommige teelten en bloemen is ronduit dramatisch gedaald en onverkocht product moet vernietigd worden. Siertelers zijn in paniek en schreeuwen om hulp.”

Bovendien ondervindt – als gevolg van de verspreiding van het Coronavirus in Europa – de export naar besmette gebieden heel veel hinder. Tal van bestellingen vanuit Frankrijk (op jaarbasis meer dan €229 miljoen) en Italië worden sinds midden maart geannuleerd. De handel naar Oostenrijk, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk is stilgevallen. De Belgische Euroveiling is gestopt met de klokverkoop en veel handelaren in sierteeltproducten hebben zelfs de deuren gesloten.

Opkoopregeling

Rekening houdend met het realistisch scenario dat de maatregelen in duur worden verlengd, waardoor de omzet kan teruglopen, afhankelijk van het product, van 60% (zaden en plantgoed) tot zelfs 90% (perk- en balkonplanten) dreigt het verlies volgens AVBS aan omzet voor de sector op te lopen tot €135 miljoen.

Volgens AVBS moet een opkoopregeling de schade voor vernietiging – wegens onverkoopbaar product – helpen opvangen. Boerenbond en AVBS pleiten tevens voor een vrijstelling van sociale zekerheidsbijdragen voor siertelers met behoud van pensioenopbouw en voor uitstel – zo nodig zelfs afstel – van andere bedrijfslasten om de nodige cash op bedrijfsniveau houden.

Verder vragen AVBS en Boerenbond voor gewaarborgde overbruggingskredieten voor de sector om de opzet richting volgend seizoen te verzekeren. Tot slot kunnen ook brede promotiecampagnes de aankoop van bloemen en planten van bij ons in de volgende seizoenen ondersteunen. Maar daarvoor moet de verkoop aan particulieren mogelijk blijven.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties