Coronacrisis raakt ook Braziliaanse kwekers keihard

De Braziliaanse sierteelt ondervindt ook de gevolgen van de coronacrisis. Afgelopen week verloren kwekers 70% van hun omzet. Ibraflor, Veiling Holambra en Cooperflora zijn een gezamenlijk actie gestart.

Braziliaanse kwekers ondervinden al sinds begin februari de gevolgen van corona. China is de belangrijkste handelspartner van Brazilië en daardoor werd de Braziliaanse economie, die al niet goed was, hard geraakt toen China drastische maatregelen nam om het virus in te dammen. Gevolg was dat de Braziliaanse munt, de real, in waarde daalde ten opzichte van de euro en dollar. Kosten voor telers van onder meer royalty’s, stegen daardoor.

Potplantenkwekers gaven tien dagen geleden aan dat ze ondanks lagere marges toch een goede Vrouwendag kenden. Wel spraken kwekers hun zorg uit dat corona de Braziliaanse economie nog verder in het slop zou doen belanden. Vorige week werd hun zorg bewaarheid. Veel bloemen en planten bleven onverkocht doordat corona ook in Brazilië de kop opstak en maatregelen niet uitbleven. De sierteeltsector waar ongeveer 200 duizend mensen in werkzaam zijn verloor deze week 70% van de omzet.

Ibraflor, Veiling Holambra en Cooperflora werken nu samen om de sierteelt er bovenop te helpen. Ze zijn een actie gestart om consumenten te stimuleren bloemen en planten te kopen. Dit doen ze met de slogan ‘Flores alimento para alma’. Dit betekent: bloemen zijn voedsel voor de ziel. Ibraflor, het instituut voor de sierteelt in Brazilië, is ook bezig om overheidssteun te verkrijgen voor de siertelers.

Hier lees je meer over de sierteelt in Brazilië.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties