‘Coronacrisis toont dat we openbaar groen moeten koesteren’

    Door de coronocrisis wordt het openbaar groen momenteel massaal gebruikt. Ontwerper Carien van Boxtel pleit daarom voor meer tuinmansaandacht voor deze plekken:

    „Het coronanieuws buitelt over ons heen. Het is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen uit onze jongste geschiedenis en we worden er allemaal door geraakt. Ook onze sector: wij, ontwerpers, kwekers, hoveniers en alle anderen die zich elke dag inzetten om de wereld, privaat of openbaar, zo mooi en zo groen mogelijk te maken.

    Rust en ademruimte
    Over die openbare ruimte wil ik het met u hebben. Zelf woon en werk ik in Zaltbommel en terwijl ik dit schrijf zijn scholen, sportscholen en bejaardentehuizen gesloten, zitten ouderen en zieken in zelf-quarantaine en wie dat kan, werkt thuis. Ons prachtige 19e eeuwse singelpark, ooit ontworpen door F.W. de Virieu om de burgers ’rust en ruimte’ te bieden, fungeert momenteel precies zoals hij dat bedoeld heeft. Wandelaars en kinderen dartelen over de schelpenpaden en genieten even van rust en ademruimte. Thuis is die buitenruimte er vaak niet. En laten nu juist dit soort plekken onder grote druk staan.

    Singelpark Zaltbommel
    Deze weken bloeien de Narcissus pseudonarcissus subsp. pseudonarcissus overvloedig in het singelpark van Zaltbommel. (Foto: Gerrit Groeneveld)

    Lag te verkommeren
    Nog niet zo lang geleden was het Bommelse park allerminst een parel van schoonheid. Het lag te verkommeren, veel bomen verkeerden in de stakenfase en de kruid- en heesterlaag waren volkomen verruigd. Bankjes werden een voor een weggehaald: ’lastige hangplekken’. De politiek had er nauwelijks belangstelling voor: er zijn immers altijd belangrijkere prioriteiten dan groen.

    Uit het slop trekken
    Een wakkere ambtenaar vroeg een BRIM-subsidie (Besluit Rijkssubsidiëring Instandhouding Monumenten) aan, die werd gehonoreerd. Nu, een aantal jaar verder, wordt er eindelijk serieuze aandacht en liefde aan het park besteed. Met een degelijk masterplan van BoschSlabbers en adviezen van ecologen, waterdeskundigen en beplantingsdeskundigen is een toegewijd team ambtenaren hard aan de slag om het park weer uit het slop te trekken en het ’terug te geven’ aan de stad.

    Duizenden wilde narcissen
    Vorig jaar is gestart met de aanplant van stinzenplanten. De Virieu kwam hier in zijn tijd niet aan toe, maar wij bouwen voort op tuinmanstradities uit zijn tijd. Waardoor al die wandelaars juist deze weken kunnen genieten van duizenden wilde narcissen die de oevers van de binnengracht omlijsten.

    ‘Koester ze als nooit tevoren’
    Laten we onze stedelijke groene ruimten, onze bloemrijke bermen, kleine ruige plekjes, dijken, bomen, plantsoentjes en parken koesteren als nooit tevoren. Bouwen is nodig, maar ademvrijheid ook. Geef die openbare groene ruimtes alsjeblieft weer tuinmansaandacht. Maak ze mooi zodat wij weer de onschatbare waarde ervan mogen ervaren. Laten we stoppen met liefdeloos schoffelen, klepelen, aanplanten en zagen. Overheden en instellingen: deskundige ontwerpers, kwekers en hoveniers staan tot uw beschikking: nu meer dan ooit.’’

    Carien van Boxtel | tuin & landschapsontwerp – Zaltbommel

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties