Ctgb: Fipronil in tuinbouw alleen toegelaten in zaadbehandeling

In Europa is de stof fipronil, die in eieren is aangetroffen, alleen toegelaten voor gebruik als gewasbeschermingsmiddel in middelen voor zaadbehandeling. Dat meldt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). In Nederland is één middel op de markt, te gebruiken om bepaalde plantenzaden te beschermen tegen aantasting door insecten. Onderzoeken laten volgens het Ctgb zien dat de stof níet voorkomt in de eetbare delen van de plant. Daarom is het middel als veilig beoordeeld.

Daarnaast is één biocidemiddel op basis van fipronil toegelaten voor de Nederlandse markt. Dit middel, een gel die in kieren wordt aangebracht, mag uitsluitend worden gebruikt door professionele bedrijven bij het bestrijden van kakkerlakken. Deze bedrijven mogen het middel alleen toepassen in ruimtes waarin geen mensen of dieren komen. BASF, producent van dit middel, kondigde vorige week aan geen verlenging van de toelating–  die op 30 september afloopt – te zullen aanvragen. Volgens het Duitse chemieconcern zou die beslissing uit economische overwegingen zijn gemaakt en niets te maken hebben met de onthullingen rond besmette eieren van de afgelopen weken.

Fipronil zoals nu gebruikt tegen bloedluis, is niet toegelaten als biocide en dus verboden, zo stelt het Ctgb. Ook het middel Dega16 is niet toegelaten, de risico’s van gebruik zijn dan ook onbekend. Dega16 is het middel dat het Gelderse ChickFriend heeft gebruikt om bloedluis te bestrijden bij pluimveebedrijven en waaraan vermoedelijk fipronil is toegevoegd.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties