DaglichtKas opgeleverd en genomineerd

  De Daglichtkas van Ter Laak Orchids is afgelopen week officieel opgeleverd door Technokas. Het bedrijf T. Stolze Installatietechniek was betrokken bij de bouw van de nieuwe kas en is met dat project genomineerd voor de Innovatie Award van UNETO-VNI

  UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel, wil met het uitreiken van Innovatie Award laten zien dat techniek het verschil maakt in de maatschappij. De hoofdredactie van het vakblad E&W Installatietechniek heeft dit jaar tien projecten genomineerd die voor de Award in aanmerking komen. Uiteenlopende projecten die op inventieve en technisch hoogstaande manier bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. De vakjury heeft met name gekeken naar innovatie, vakmanschap, ondernemerschap en ketensamenwerking.

  Een van die projecten is de DaglichtKas. T. Stolze Installatietechniek uit Maasdijk realiseerde in die kas onder andere de beregeningsinstallatie, en de lucht-, scherm- en daglichtmotoren. Ook werden er luchtbehandelingskasten geplaatst om het klimaat in de kas nauwkeurig aan te sturen. Iedereen kan tot 1 oktober  stemmen op de genomineerden

  Oplevering door ontwikkelaar Technokas

  De officiële oplevering van de DaglichtKas was afgelopen week. Technokas, de uitvinder en ontwikkelaar van deze kas die met speciale lenzen energie kan oogsten uit zonlicht, noemt het zelf de eerste Energie-0-Kas in Nederland. Maurice Hartman, directeur van Technokas, vertelde bij de overdracht dat de nieuwe kas jaarlijks 7.500 MWh aan zonnewarmte kan gaan oogsten en desgewenst opslaan in buffers. De kas verbruikt jaarlijks ook nog eens 25 % minder gas door de toepassing van isolatieglas in het dek en hoog-isolerende sandwichpanelen in de gevels, gecombineerd met een actieve ontvochtigingsinstallatie op basis van buitenluchtaanzuiging. De kas meet 49.000 m2. De geoogste energie wordt voor 100% hergebruikt; niet alleen in de DaglichtKas, maar ook in de energetische gekoppelde andere kasafdelingen van Ter Laak Orchids.

  Het innovatieve concept ‘Energie-0-Kas 2020’ kreeg steun uit het programma Topsector Energie – Hernieuwbare Energie (TSE-HE) met als doel om duurzame energieopwekking gecombineerd met seizoensopslag van thermische energie verder te ontwikkelen. Het project kreeg tevens een subsidie van het Ministerie van Economische Zaken.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties