’De angst voor winkelsluiting is in Duitsland verdwenen.’

Thijs van der Valk, verkoper bij potplantenkwekerij OK Plant in Naaldwijk, merkt dat de afzetmarkt langzaam herstelt. De vraag naar hun tuinplanten krabbelde als eerste op. Phalaenopsis volgt, en ook daar geldt, mits je wat doet aan de prijs.

Wat merk jij als verkoper van de coronacrisis?

„De vraag naar tuinplanten loopt aardig door, mits je wat doet aan de prijs. De vraag naar phalaenopsis zakte in bijna alle afzetkanalen flink weg. Wij verkochten die altijd 100% rechtstreeks. Dat doen we nog steeds, maar we ontkomen niet aan het weggooien van een deel van onze planten. Gelukkig was het maandag week 15 weer iets positiever qua verkoop. Nu het prijsherstel nog. De verkoop in onze webshop blijft goed op peil. Dagelijks tientallen planten, want daar gaat het om 1 tot 4 planten per order.”

Jullie plantschema blijft ongewijzigd?

„Ja, want er komt een tijd na corona. En de phalaenopsis die je nu poot, bloeit pas over een jaar. We telen de planten die al gestokt zijn, momenteel iets rustiger, zodat we meer tijd hebben om die te verkopen. Mijn gevoel is dat de vraag naar planten de komende periode kan herstellen. Mensen gaan minder reizen deze zomer en willen het thuis gezellig maken. We merken deze week dat winkeliers in Duitsland weer durven inkopen. De angst voor winkelsluiting is verdwenen. En positief is dat Oostenrijk en waarschijnlijk Frankrijk en Zwitserland weer open gaan voor onze producten”

Afgelopen Paasweekend was OK Plant, net als het weekend daarvoor, present op een Planten Drive-in bij tuincentrum De Carlton in ’s-Gravenzande. Er was wederom veel aanloop. Iedere vorm van verkoop is welkom in deze coronatijd, vindt ook Van der Valk.

Thijs van der Valk was vakgenoot in het Vakblad voor de Bloemisterij van week 15. Het artikel is via deze link (na inlog) te lezen in ons digitale magazine

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties