Home Vakblad voor de Bloemisterij Opinie De Fed laat zich niet in de rentekaart kijken

De Fed laat zich niet in de rentekaart kijken

0
De Fed laat zich niet in de rentekaart kijken

Hoewel Fed-voorzitter Jerome Powell benadrukt dat het voor niemand een geheim mag zijn welke koers de centrale bank kiest, slaagt hij er toch goed in om zich niet in zijn kaarten te laten kijken.

Jerome Powell is sinds begin februari voorzitter van de Federal Reserve. Maar de wijze waarop hij maandagavond vermeed om duidelijke antwoorden te geven op kritische vragen van het Amerikaanse Congres doet vermoeden dat hij het ook als politicus uitstekend zou doen.

Handelaren die hadden gehoopt om een beter beeld te krijgen van de toekomstige koers van de centrale bank, kwamen bedrogen uit. Powell blonk vooral uit in het intrappen van open deuren: een handelsoorlog is slecht voor economische groei en boeren hebben het lastig als gewasprijzen flink dalen.

Geen geheim
Alleen op terrein van het monetaire beleid kon hij het zich niet permitteren om weg te komen met nietszeggende antwoorden. Het uitzetten van het rentebeleid is per slot van rekening de belangrijkste verantwoordelijkheid van de Fed. Op dit vlak schotelde het Congres hem echter geen kritische vragen voor.

Powell vertelde wel dat de koers van de centrale bank voor niemand een geheim mag zijn: “Met het oog op de gezonde arbeidsmarkt, een inflatie die vlakbij onze doelstelling ligt en een gestaag groeiende economie, ligt het voor de hand dat de rente geleidelijk verder oploopt.” Dit wijst erop dat Powell doorgaat met de huidige koers om ongeveer elke drie maanden de rente met een kwart procent te verhogen.

Positief plaatje
Bij gebrek aan echt nieuwe inzichten, trokken de opmerkingen over de gunstige economische onderstroom veel aandacht. Powell merkte onder meer op dat het positieve beeld voor de Amerikaanse economie de komende jaren kan aanhouden en dat de vooruitzichten voor de wereldeconomie nog altijd gunstig zijn, ondanks grote onzekerheden in bepaalde delen van de wereld. Dat was precies wat de financiële wereld wilde horen. Op Wall Street veerden de beurskoersen wat op, terwijl de Amerikaanse dollar wat terrein won. Ten opzichte van de euro kreeg de munt er binnen enkele uren bijna 1% bij.

Uitdijende rentekloof
Het moet raar lopen als de Amerikaanse officiële rente in het komende halfjaar niet met twee stapjes stijgt tot 2,5% en in de zomer van 2019 op circa 3% uitkomt. Dat is een niveau waar we hier in Europa voorlopig alleen maar van kunnen dromen.

Een maand geleden benadrukte ECB-voorzitter Mario Draghi dat een Europese renteverhoging de komende twaalf maanden niet aan de orde komt. De dollar is sinds half april met ruim 6% gestegen ten opzichte van de euro. Met het oog op die uitdijende rentekloof zou het zomaar kunnen dat die opmars voorlopig doorzet.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties