De groei van ons tuinbouwcluster

Op 21 juni jl. startte in Holambra een hogeschool met tuinbouwonderwijs: “Faculdade de Agronegócios de Holambra”. Het is een afdeling van de universiteit uit de naburige gemeente Jaguariuna. Tot op heden ontbrak het aan structureel tuinbouwonderwijs. Er worden in Holambra wel cursussen gegeven, maar niet gekoppeld aan een onderwijsinstelling zoals een universiteit. Jongeren gaan hier naar de landbouwuniversiteiten in verafgelegen steden en leren daar van alles over de teelten zoals koffie, soja, mais, suikerriet en citrusvruchten, maar vrijwel niets over intensieve teelten zoals kasgroenten en sierteelt.

Anders dan in Nederland kent Brazilië nog niet zo lang een tuinbouwcluster. De bloemen- en plantenteelt in kassen is hier eind jaren zeventig, begin jaren tachtig ontstaan in een tijd dat de boeren in Holambra vooral pronkten met de grootte van hun traktor en/of de hoeveelheid vee. De eerste pioniers met teelt van potplanten in kassen werden dan ook maar vreemd aangekeken. Pas toen bleek dat je er goed geld mee kon verdienen kreeg het breder navolging.

Het echte tuinbouwbloed kregen de meeste kwekers dus niet van huis uit mee. We zien dat tot op de dag van vandaag onder meer terug in het beperkte assortiment. Er wordt vooral geteeld wat bekend is. Waarom risico lopen met nieuwe teelten? De benodigde kennis voor nieuwe teelten ontbreekt vaak. Er zijn regio´s zoals Andradas waar voornamelijk rozen en alstroemeria geteeld worden. De zaken gingen altijd goed en dan maar meer telen van hetzelfde. Nieuwe soorten snijbloemen zijn ofwel onbekend ofwel niet legitiem verkrijgbaar.

Maar er is een snelle evolutie aan de gang! Veel van de pioniers uit de jaren tachtig en negentig lopen geleidelijk tegen het einde van hun actieve werkzame leven aan en vrijwel alle jongeren treden in het bedrijf van hun ouders met het doel dit uiteindelijk over te nemen. Velen van die jonge generatie hebben naast landbouwonderwijs ook stages gevolgd in het buitenland, beurzen bezocht en kennen de sierteelt van huis uit. We zien mede hierdoor de laatste jaren vele marktgerichte initiatieven met nieuwe verpakkingen en toegevoegde waarde.

Het intreden van de volgende generatie geeft de families ook een enorme stimulans om te investeringen. Er wordt geïnvesteerd in nieuwe kassen, bestaande kassen en gewassen worden gerenoveerd en er wordt gezocht naar nieuwe teelten en afzetmogelijkheden. Het hele tuinbouwcluster ontwikkelt zich en groeit hierdoor: de veiling, de inkoopcoöperatie, toeleveranciers, kassenbouwers, softwarebedrijven, transportbedrijven en de handel.

Brazilië is een land met grote mogelijkheden. Ironisch grapt de Braziliaan weleens dat dit land altijd het land van de toekomst zal blijven. Maar ondanks de huidige economische en politieke crisis laat de sierteelt zien dat er goede toekomstperspectieven zijn met gezonde groeicijfers. Het is uiteraard zaak die kansen te verzilveren. Een mooie uitdaging voor al die intredende jongeren!

André van Kruijssen is algemeen directeur van Veiling Holambra

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties