De laatste

0

Het moest er een keer van komen, dit is mijn laatste column. Na elf jaar geef ik het stokje door aan een wat jongere vent.

Als ik naar de foto hiernaast kijk dan is het ook echt tijd. Die vent lijkt helemaal niet meer op mij. Mijn laatste stukje gaat samen met Kenia 50 jaar onafhankelijkheid. In 1963 kreeg Kenia zijn vrijheid terug nadat de Mau-Mau jarenlang de Engelsen erg dwars hadden gezeten.

Ik kwam in 1994 in Kenia terecht en ben er nu dus een goede 19 jaar. Er is veel veranderd in die tijd. Sommige dingen zijn echt verbeterd, maar veel niet of nauwelijks. Politiek is het nog steeds een puinhoop. Het land is nog lang niet klaar voor een naar westerse maatstaven herkenbare democratie. Ze proberen het wel maar er komt niets van terecht. Veiliger is het er ook niet op geworden. De wegen zijn beter maar lang niet overal. Het woord ’onderhoud’ komt in het Swahili niet voor en het zal echt wel een poosje duren voordat iemand de moeite zal nemen om er een woord voor te vinden. Wel hebben we nu woorden voor de laatste communicatiemiddelen want daar zit enorme vooruitgang in. Ziekenzorg is geweldig als je centen hebt. Heb je die niet dan is het niet aanwezig. Hetzelfde geldt eigenlijk voor scholing. Elektriciteit en water, toch wel belangrijk voor de mensen en bedrijven, zijn totaal niet betrouwbaar en op heel veel plaatsen niet aanwezig. Corruptie viert nog steeds hoogtij. Als Kenia niet bij de top drie in de wereld zit dan zijn de mensen hier teleurgesteld want ze doen toch echt hun best om nummer 1 te zijn.

In de bloemenwereld is wel veel veranderd. Van een met minachting aangekeken derdewerldimportland is Kenia nu het meest belangrijke exportland van bloemen geworden. Sprak men vroeger van ’dat is toch maar import’, nu maken we een product waar op vertrouwd wordt. Dat is een enorme stap vooruit. En dit zal niet veranderen. Integendeel. Kenia is bij uitstek een land waar alles kan en meestal veel goedkoper.

Wat ik het mooiste vind in Kenia? Dat zijn de kinderen met hun gulle lach en de enorme hoop dat het morgen beter wordt. Een prachtig land met eindeloze mogelijkheden. Problemen zat, maar echt een plek om van te houden.

Joop Dame is adviseur in Afrika.