Home Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends De Lange Mars voor de Chinese renminbi

De Lange Mars voor de Chinese renminbi

0
De Lange Mars voor de Chinese renminbi

De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese leider Xi Jinping hebben afgesproken dat ze de komende 90 dagen gaan proberen om het handelsconflict op te lossen. Hoewel een echt akkoord nog ver weg is, vieren financiële markten al feest.

Nieuws dat er een wapenstilstand is bereikt in de handelsoorlog, lokte op financiële een wel heel enthousiaste reactie uit. De meeste Europese beursindices openden maandagmorgen ruim 2% hoger. Cyclische bedrijven die afhankelijk zijn van internationale handel zoals staalproducenten, zagen de koers nog veel meer stijgen. Deze reactie roept de vergelijking op van fans die enthousiast het veld oprennen na het fluitsignaal. Het is een kwestie van tijd voordat beleggers beseffen dat het fluitje het rustsignaal in plaats van eindsignaal was.

Diep ingraven
Trump en Jinping hebben op de G20-top in Argentinië na urenlange onderhandelingen afgesproken dat ze de komende 90 dagen geen nieuwe handelsmaatregelen doorvoeren. Op zich is dat een meevaller, aangezien beide partijen zich in de aanloop naar de bijeenkomst steeds dieper leken in te graven. Als onderdeel van de overeenkomst gaan de Verenigde Staten het importtarief op circa $200 mrd aan Chinese goederen per 1 januari niet verhogen van 10% naar 25%. Aan de andere kant heeft China toegezegd om een flinke hoeveelheid Amerikaanse landbouw-, industrie- en overige producten te kopen.

Er zijn twee redenen om toch niet al te enthousiast te worden over het akkoord. In de eerste plaats is dat de vrij korte periode waarin beide kampen tot een overeenkomst moeten komen. Voor Trump is de strijd meer gericht op het beschermen van de technologische voorsprong van de Verenigde Staten dan op het dichten van het tekort met de lopende rekening met China. Voor Jinping is technologische vooruitgang juist het speerpunt van zijn economische groeiplannen op de lange termijn.

Trump en twitter
Met het oog op de complexe vraagstukken en onderbrekingen voor feestdagen – kerst eind december en Chinees nieuwjaar begin februari – is het de vraag of de partijen er binnen de beperkte tijd uit gaan komen. Een tweede risicofactor is dat de voorlopige wapenstilstand met vaagheden omgeven is. China heeft bijvoorbeeld niet bekend gemaakt voor welk bedrag het Amerikaanse artikelen gaat kopen. Het gevolg van het ontbreken van echt harde afspraken is dat een felle tweet van Trump het handelsconflict in één klap weer op scherp kan zetten.

De koersschommelingen van de Chinese renminbi onderstrepen dat er nog heel wat moet gebeuren voordat het handelsconflict is opgelost. De munt schoot met ruim 1% omhoog ten opzichte van de dollar. Dat was de grootste stijging sinds februari 2016. Aan de andere kant is de koersschade die ontstond sinds eind maart de handelsoorlog serieus oplaaide pas na een koersstijging van nog eens 10% uitgewist. De renminbi heeft dus nog een lange mars te gaan. Maar daar weten ze in China alles van.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties