‘De ledenraad van Royal FloraHolland baart me zorgen’

Volgens potplantenteler Rémi van Adrichem schort er het een en ander aan de besluitvorming bij Royal FloraHolland. „De ledenraad lijkt niet bij alle besluiten van de directie even goed betrokken te worden en adviezen vanuit de ledenraad of regieteams richting de directie worden niet altijd opgevolgd of zelfs verworpen.” Van Adrichem doet zijn uitspraken in een interview met het Vakblad voor de Bloemisterij van deze week.

Van Adrichem dacht dat de ledenraad zwaar sturend en adviserend naar de directie toe werken. In de praktijk blijkt dit niet altijd zo te zijn, blijkt uit de eigen ervaring die de potplantenteler in Amstelveen deze week laat optekenen.

Van Adrichem maakt sinds kort deel uit van het ledenraad regieteam ‘sterke klok’. Dit team bestaat uit acht ledenraadsleden aangevuld met een aantal collega-kwekers. „Toen ik de groep vroeg of het bekend was met de gedane uitspraak van CEO Steven van Schilfgaarde dat de fysieke klokken van RFH gaan sluiten en of deze uitspraak in opdracht was van het regieteam ‘sterke klok’ bleef het erg stil. De gedane aankondiging was vooraf niet met het regieteam afgestemd”, zegt Van Adrichem.

Niet op de barricaden

Twee jaar maakte Van Adrichem zich nog sterk voor het behoud van de fysieke klok. „Ik ben alweer een paar keer benaderd om weer op de barricaden te gaan. Maar ik doe dat niet. Ik voorzie dat de boot allang gevaren is, mede omdat de ledenraad er geen invloed op heeft. Ik denk ook dat er binnen de ledenraad een te beperkt belang is om de fysieke plantenklokken open te houden.”

Van Adrichem zegt nog altijd voorstander te zijn van de fysieke klok. „Maar ik zeg niet dat ik mijn bedrijf niet zonder kan. Nog geen 20% van onze verkoop loopt via de klokken echter dankzij de fysieke klok hebben wij in de loop der jaren RM Plants op de kaart weten te zetten. Dagelijks dankbaar gebruik gemaakt van de fantastische ‘etalage’ waar wij onze producten fysiek kunnen presenteren voor een breed koperspubliek.”

Boter, kaas en eieren

Zonder de fysieke klok denkt Van Adrichem over te gaan tot het veilen van slechts de ‘boter, kaas en eieren’, dus louter standaardproducten. „Er zal net zoals er bij bloemen is gebeurd een verdere verschraling van het planten sortiment plaats vinden. Jammer voor ons jammer voor een deel van onze klanten die graag onze producten fysiek inkopen. In het algemeen belang van onze marktplaats ben ik onverminderd van mening dat we naast een digitale landelijke klok tevens een goede fysieke klok nodig hebben. Ik vraag me dan ook af waarom we niet op één vestiging fysiek kunnen blijven veilen.”

Het volledige interview met Rémi van Adrichem lees je hier in het digitale magazine van het Vakblad voor de Bloemisterij.

guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marc Aarts
Marc Aarts
4 jaren geleden

Dit was te verwachten ! Directie drukt alle ideeen die ze hebben door, met of zonder goedkeuring van wie dan ook. De directie voelt zich oppermachtig en denkt altijd de juiste beslissingen te nemen. Dit gaat deze keer goed fout verzeker ik u ! Iedereen heeft benoemd dat we niet dezelfde kant op moeten gaan als de groentenkwekers, toen destijds daar de klok werd afgeschaft, maar we gaan EXACT dezelfde kant op, en misschien nog wel verder het ravijn in. Alle mogelijk vage kosten worden toegeschreven aan klokkosten waardoor het op papier zo onrendabel lijkt, het is allemaal gemanipuleerd. De Ledenraad wordt gemanipuleerd en de leden worden gemanipuleerd. MAFFIA is het !!

niels
niels
4 jaren geleden

Was dit niet te verwachten ?
De meeste leden waren voor een ledenraad, en nu komen ze erachter dat hun inspraak weg, of in ieder geval minder is.
Was dit niet te verwachten, als alle ideeen eerst langs een groep “vrienden van de directie” moeten ?

Ik ws trouw bezoeker van de vergaderingen, en bezoek redelijk vaak de ledensessies, die ik al een vrij hoog neuzelgehalte vind hebben.
Als ik dan lees welke besluiten ik bij de ledenraad vandaan zie komen, waarvan ik geen geluiden heb gehoord op de sessies, vraag ik me serieus af, waarom ik nog naar de sessies zou moeten gaan.