De milieuthema’s van kwekerij de Oosterkwel

Kwekerij de Oosterkwel uit Wieringerwerf doet voor de eerste keer mee aan Kom in de Kas. Op 7 april laten Wout en Hanneke Meskers samen met zoon Mark en schoondochter Muriell graag hun kwekerij zien. Ze telen snijhortensia met in de winter snijskimmia als opvulteelt. Hoe duurzaam daarover geven ze de bezoekers graag tekst en uitleg.

Wout, Mark en Hanneke Mesker

In toenemende mate zijn bezoekers tijdens Kom in de Kas geïnteresseerd in duurzaamheid. Op kwekerij De Oosterkwel worden geen natuurlijke vijanden ingezet in de snijhortensia’s, omdat biologische bestrijding nog in de kinderschoenen staat. De eigenaren volgen het via hun teeltadviseur wel op de voet. „Sowieso wordt in snijhortensia niet veel gespoten. Japanse trips bleek ook niet die enorme plaag die door onbekendheid werd gevreesd”, vertelt Mark. Taxuskever in skimmia wordt wel biologisch aangepakt en kippen worden ingezet tegen onkruid. Het bedrijf is MPS-GAP gecertificeerd.

Op energie scoort het bedrijf een dikke voldoende door de warmteopslagketel op het erf. „Normaliter niet op te brengen voor een snijhortensiakweker die slechts drie maanden per jaar stookt. Het is echter nog een erfstuk van de vorige eigenaren waarmee wij ons voordeel doen”, licht Wout toe. De kassen hebben de Meskers namelijk over genomen van een phaleanopsiskweker.

Wat betreft water wachten ze op het bewijs van nullozing door het waterschap, omdat snijhortensia’s water naar behoefte krijgen. En onder de skimmiabakken ligt plastic. Van lozen is dus geen sprake.

Gesloten wereld

De Meskers zijn van huis uit bloembollenkwekers uit Den Helder. Zeven jaar geleden schakelen ze in Wieringerwerf over op de teelt van snijhortensia. In de beginjaren hebben ze wel getwijfeld over deze keuze. „Het is een zeer gesloten wereld, bij geen enkele collega is informatie in te winnen. Snijhortensia is nog een van de weinige teelten waar de vraag groter is dan het aanbod. Pas toen een ex-teler ons is gaan adviseren, is de teelt zijn vruchten gaan afwerpen. Het heeft ons echter veel leergeld gekost de teelt onder de knie te krijgen”, doet Hanneke uit de doeken.

Lees de hele bedrijfsreportage van kwekerij de Oosterkwel vrijdag 30 maart in de Bloemisterij.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties