De ‘plof GroenLinkser’

Hebt u laatst die column van Hagenees Jean-Pierre Geelen ook gelezen? Daarin neemt hij de kwekers de maat over de enorme milieubelasting van de totaal overbodige producten die ze produceren en trok een vergelijking met de nertsenfokkerij.

Sjaak van der Tak klom namens 2.600 leden in de pen en reageerde middels een epistel dat volgens de Volkskrant veel te lang was om te publiceren. Sjaak kon het doen met een ingekorte versie van 250 woorden.

Als columnist mag je lekker scherp zijn en zaken net even wat korter door de bocht opschrijven dan het in werkelijkheid is. Daar is een column tenslotte voor bedoeld; die moet scherp zijn, mensen een beetje op hun tere ziel trappen.

Tot zover is de column van Jean-Pierre natuurlijk super gelukt. Wel 2.600 telers over de zeik. Ondertussen verdient onze Jean-Pierre zijn centjes bij een krant waar half Nederland over zegt dat ze zo goed is. Je bent een boerenkinkel als je De Telegraaf leest en jawel van enig niveau als de Volkskrant op tafel ligt.

Dat onze Jean-Pierre – je zou trouwens verwachten dat iemand met zo’n naam in een kasteel zou wonen – als zichzelf verheven voelende elitaire Hagenees waarschijnlijk nooit in het Westland is geweest moge duidelijk zijn. Dit soort gasten voelen verwantschap met de grachtengordel-elite in Amsterdam die overal commentaar op heeft, maar zich nog nooit verdiepte in wie de economie eigenlijk draaiende houden.

Ik schat in dat zijn vriendjes allemaal bij geld slurpende organisaties werken die worden onderhouden van belastingcenten van de hardwerkende man of vrouw die wel eens een bloemetje in de tuin wil zetten.

Onze Jean-Pierre lacht zich werkelijk slap dat er weer een hele industrie over hem heen rolt. Missie geslaagd, denkt hij dan weer. Ik denk dat je bij de Volkskrant betaald wordt over het aantal ingezonden brieven nadat je column geplaatst is. Het bereik van dit vakblad is wat kleiner dan de Volkskrant en mijn column zal wel nooit bij de beste man op zijn bureau belanden.

Eigenlijk is dat best wel jammer. Je zou hem het liefst een keer mee de kas in nemen, maar dat heeft hij Sjaak ook al geweigerd. Dan zou hij namelijk de waarheid onder ogen moeten zien en zijn hele imago zou met een grote plof uiteen spatten.

Feico Smit,

Algemeen directeur ADI Logistics Consulting.

Lees hier meer columns van Feico.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties