De staatsschuld in de VS is nog beroerder dan het slechtste pisbakkenstaal

Je kun alles zeggen over Trump, maar staalhard staan liegen heeft hij niet tijdens zijn beloftes. Alles wat hij toen zei, doet hij tot op heden. Vorige week heeft hij de staalindustrie in Amerika een handje geholpen door een importheffing in te stellen op buitenlands staal.

Ik had vroeger een vriend die ze ‘De man van staal’ noemden. Deze naam had hij te danken aan zijn keiharde trap op het voetbalveld. Menig tegenstander is hierdoor tijdens een potje voetbal met een gebroken been het veld afgedragen. Trump doet iets soortgelijks, maar dan verbaal.

Volgens Tata Steel in IJmuiden kunnen ze niet eens zonder ons kwaliteitsstaal. Met name in de noordelijke staten van Amerika waar veel zout gestrooid wordt, is een kwaliteitsproduct essentieel. De bergen zout die daar op straat verdwijnen zijn niet alleen astronomisch, maar ook nog eens van een kwaliteit die omgekeerd evenredig is aan die van het staal en werkelijk alles opvreet. Zelfs bij -20°C doet dat spul nog uitermate goed zijn best om de weg ijsvrij te houden. Je hoort het zelfs ‘poppen’ zoals bij popcorn.

Dat dit natuurlijk uitermate funest is voor je auto hoef ik niet uit te leggen. Je ziet hier auto’s rijden waar 20% of zelfs meer van is weggevreten bij wielkasten, deuren en motorkap. Rijden blijven ze in ieder geval wel. De vraag is nu of het met ‘kwaliteitsstaal’ beter geweest zou zijn. Voorlopig is dat een vraag die we niet beantwoord krijgen met de importban op staal en een industrie die volgens mij kunstmatig op de been wordt gehouden door een heffing.

De landen die hij dwars wil zitten, zoals China, raakt hij maar in mindere mate. Canada en Mexico zijn hier als nummer 1 en 2 leveranciers de grote verliezers. Volgens mij wil je juist met je buren geen ruzie maken, maar ook niet met China dat de grootste opkoper is van de staatsschuld van de VS. En de kwaliteit van de staatsschuld in de VS is nog beroerder dan het slechtste pisbakkenstaal dat je je maar voor kunt stellen. En je kunt voor een schuld van US$24.000.000.000.000 aardig wat pisbakken ophangen in de wereld, met of zonder de hulp van Tata.

De kans dat ze Trump, net als mijn vriend van vroeger, voortijdig langs de lijn zetten in verband met de schade die hij aanricht, neemt hierdoor wel weer toe.

Feico Smit,

Dit was voorlopig de laatste column van Feico Smit, hij is niet langer werkzaam bij Garden State Growers in de VS.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties