Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends Deense potplantenkwekers verdienen weer geld

Deense potplantenkwekers verdienen weer geld

0

Jaren ging het slecht met de Deense potplantentelers. Opbrengsten vielen tegen en een zware belasting op elektriciteit hakte er keihard in. Veel telers hebben nu eindelijk reden tot juichen. Sinds anderhalf jaar gaat het goed met de handel.

Dat bleek tijdens bezoeken van het Vakblad aan Handelspladsen en Flowertime in Odense en kwekers in Aarhus. In het Vakblad van deze week staat een uitgebreid artikel over de Deense potplantenteelt.

Voor de Deense potplantenkwekers was 2016 een goed jaar en dit jaar is zelfs nog beter”,  vertelde Peter Larsen-Ledet van Floradania. „Van 2008 tot 2015 was het gewoon slecht.”

Het ging jarenlang slecht door een onbalans in vraag en aanbod naar potplanten. Grote boosdoener was de crisis. Wat de Denen in deze periode ook parten speelde was een zware elektriciteitsbelasting die vooral de belichtende bedrijven keihard trof. Kwekers betaalden jaarlijks absurd hoge bedragen voor deze Public Service Obligations (PSO). De belasting gold voor zowel bedrijven als particulieren in Denemarken. De overheid gebruikt de opbrengsten voor groene energie.

Zorgen over de hoge PSO behoren tot het verleden. De PSO wordt afgebouwd tot 0; in 2022 is deze belasting verleden tijd.

Larsen Ledet wijt de omslag in de Deense potplantensector verder aan een betere aansluiting van vraag en aanbod. Het aanbod van Deense kwekers is heel licht gekrompen en de CBS-cijfers leerden hen dat ook het aanbod van de grootste concurrent – de Nederlandse potplantenkwekers – lager is. Daarnaast lijkt de crisis in grote delen van Europa ten einde. Wat wellicht de plantenverkoop op de belangrijke thuismarkt helpt, is dat de rente in Denemarken negatief is. Het stimuleert mensen om geld uit te geven.

Arie-Frans Middelburg
Arie-Frans Middelburg werkt sinds 2002 als redacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft onder meer over veilingen, logistiek en ontwikkelingen in de sierteelt in het buitenland.

Reageer op dit artikel

avatar