Denktank: ‘Gasnet gebruiken als accu’

Het Nederlandse gasnet kan in de toekomst prima dienst doen als accu waarin lokaal opgewekte duurzame energie – zoals zonne- en windenergie, maar ook bio-WKK – kan worden opgeslagen. Daarvoor moet de groene stroom worden omgezet in groen gas.

Dat stelde hoogleraar Frans Stokman vanochtend in het Radio 1 Journaal. Hij is een van de vijf wetenschappers uit de denktank van de Vereniging Groninger Bodem Beweging (GBB). Stokman spreekt in dit verband van een „tweede gasrevolutie” sinds de ontdekking van de Nederlandse aardgasvelden in het Groningse Slochteren in 1959 (wat hij de „eerste gasrevolutie” noemt).

De denktank had van de GBB opdracht gekregen alternatieven te bedenken voor de Groninger gaswinning die voor veel (in)directe schade aan huizen zorgt. Als de gaswinning zou worden stopgezet, kan de Groningse kennis en gasinfrastructuur volgens Stokman een grote rol spelen in de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening. „Groningen zou wat dat betreft een grote accu kunnen worden”, aldus de hoogleraar.

’Methanisatie’
Vorige week bracht het accountancy- en adviesbureau PwC naar buiten dat de verwachting is dat ’methanisatie’ – de techniek om elektriciteit om te zetten in gas – grote druk kan zetten op het verdienmodel van de grote Europese energiebedrijven. Het wachten is volgens PwC op een doorbraak van deze techniek. In Duitsland worden er al proeven mee gedaan.