Detailhandel enige sector die groeit door corona

De detailhandel groeit dit jaar als enige bedrijfssector, met 4 procent. De agrarische sector krimpt daarentegen met 3 procent. In de transport- en opslagsector valt de hardste klap door de coronacrisis; hier wordt 13,5 procent krimp verwacht. Dit voorspelt het ING Economisch Bureau. 

Het zijn vooral supermarkten en online shops die profiteren doordat consumenten minder op vakantie gaan, vaker zelf koken en drukke winkelcentra mijden. De sectoren die in 2020 het hardst krimpen laten in 2021 ook de hoogste groei zien, al herstellen ze niet volledig. Want ook als het virus verdwijnt, blijven bedrijven de economische gevolgen ondervinden van een oplopende werkloosheid en financiële onzekerheid. De bouw is de enige sector die, na zes jaar van groei, zowel in 2020 als in 2021 krimpt.

Transportsector daalt flink in volumes

Na de horeca ziet vooral de transportsector de volumes in 2020 flink dalen door de coronacrisis. Ook hier wordt naar verwachting in 2021 een flink deel van de krimp goedgemaakt, maar worden pre-coronaniveaus nog niet gehaald. De verschillen in de diverse sectoren zijn groot. De internationale logistiek en het personenvervoer door de lucht worden hard geraakt door de coronacrisis. Het overwegend binnenlands georiënteerde wegvervoer krimpt minder, omdat verschillende Nederlandse sectoren zoals de bouw en detailhandel nog relatief goed overeind blijven. Post- en koeriersbedrijven profiteren juist van de groei van e-commerce.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties