’Deze hitte moet geen weken duren’

    Sinds het weekend loopt de temperatuur weer op met aanstaande donderdag het hoogtepunt. Temperaturen tot bijna 40 graden. Zijn kwekers daarop voorbereid?

    „We draaien deze week met een tropenrooster; we starten om 6 uur en we houden er om 13 uur mee op. In de kas ligt de temperatuur nog 7 graden hoger dan buiten, dat is momenteel geen werken”, aldus Frank Verwijlen van Kwekerij Boonen-Van der Heijden in Heythuysen. „Ik denk bovendien dat het voor de plantjes ook niet goed kan zijn als ze met deze temperaturen worden opgepot en buitengezet. Gelukkig lagen we goed op schema en is er wel ruimte om het nu even iets rustiger te doen.”

    Qua watergeven hebben ze bij Boonen-Van der Heijden nog geen probleem. „Het bassin met regenwater is leeg, maar we hebben de luxe dat we zowel gebruik kunnen maken van putten als oppervlaktewater van een nabijgelegen kanaal. Na regenwater gaat de voorkeur uit naar oppervlaktewater, omdat de kwaliteit daarvan beter is. Het water uit de putten bevat te veel ijzer.”

    Naar het kanaal licht een vaste buis, waarmee het water naar de kwekerij wordt gepompt.  Het water wat gezien de diameter van de buis momenteel kan worden getransporteerd, wordt dagelijks ook gelijk gebruikt voor de beregening. „We redden ons dus wel, maar het moet geen weken duren. De hitte die aan het eind van de week wordt voorspeld, kan namelijk ook niet goed zijn voor de planten. Helemaal in de kas niet, waar het dus warmer is. Dat proberen we door ieder half uur het kasdek te broezen wel een beetje te beperken.  Als het echter daadwerkelijk 40 graden buiten wordt en binnen de temperaturen dan oplopen tot boven de 45 graden dan ga je het punt wel bereiken dat de planten letterlijk aan de kook raken.”

    Regenwater blijft het beste

    Vasteplantenkwekerij J. De Roover is voor water aangewezen op water uit putten, aangezien de silo inmiddels leeg is en hij niet kan beschikken over oppervlaktewater. „En de kwaliteit van het water uit onze putten is niet echt goed. We hebben er wel een ontijzerinstallatie, maar daarna moeten we het water nog beluchten en ontzuren omdat de pH veel te hoog is. Ideaal is het niet, maar we kunnen gelukkig wel water geven”, aldus Jack de Roover.

    Overigens had De Roover nog geen maand geleden last van het andere uiterste op zijn kwekerij. „Toen kregen we een enorme stortbui, viel er 68 mm in no-time. Toen stond de kwekerij blank. Gelukkig heeft de grond hier een goede structuur en hadden we, mede dankzij materiaal van een nabijgelegen loonbedrijf, de mogelijkheid om alles binnen 2 uur van de kwekerij in een sloot te pompen. De planten hebben daardoor gelukkig geen schade opgelopen.”

    De Roover hoopt dat de warmte en droogte niet te lang aanhouden. „Het is gelukkig niet zo extreem als vorig jaar, omdat de warmte toen vroeger begon en tot op heden blijven dergelijke hittegolven dit jaar beperkt tot een paar dagen. Voor komend weekend zeggen ze gelukkig alweer lagere temperaturen en een bui af.”

    Dit artikel verder lezen?

    Uw voordelen

    • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
    • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
    • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties