Directe vluchten van Kenia naar de VS laten op zich wachten

Het kan nog wel even duren voordat de eerste Keniaanse bloemen direct naar de Verenigde Staten gevlogen worden, dat zegt Jan de Vegt chief operating officer bij Kenyan Airways.

Kenya Airways gaat eerst een commerciële evaluatie maken en de nodige gesprekken voeren met relevante autoriteiten om de levensvatbaarheid en timing van de hele operatie te bepalen”, klinkt het formeel uit de mond van De Vegt.

De Vegt: „Het feit dat Kenia een categorie 1 land is, toont aan dat de Federal Aviation Administration tevreden is met de algemene veiligheidsvoorschriften, alhoewel we voor het begin van een nieuwe route door een proces moeten gaan waarin opnieuw gekeken wordt naar veiligheid. Het proces om vluchten naar de VS op te starten heeft tijd nodig.” Hoe lang is niet bekend.

Kenya Airways is niet de enige maatschappij die tussen de twee landen mag gaan vliegen. Alle Keniaanse en Amerikaanse maatschappijen die geschikte vliegtuigen hebben en aan gestelde voorwaarden voldoen kunnen de route gaan vliegen.

De voordelen van directe vluchten naar de VS zijn duidelijk. Het wordt goedkoper. Nu gaan Keniaanse bloemen via Europa of Zuid-Afrika naar de Verenigde Staten. Dat maakt exporteren naar de VS duur.

Voor Jane Ngige, directeur van Kenya Flower Council, is het een onderzoek naar de mogelijkheden van de Amerikaanse markt zeker de moeite waard. In de studie wordt gekeken naar de mogelijkheden van Keniaanse bloemen op de Amerikaanse markt. En waar kunnen bloemen het beste binnengevlogen worden?  Ngige verwacht in ieder geval dat de export van Keniaanse bloemen naar de VS toeneemt.

Lees meer over de directe vluchten tussen Kenia en de VS in het Vakblad voor de Bloemisterij van deze week.