Directe vluchten van Kenia naar de VS

Kenia heeft de categorie 1 status gekregen van de Amerikaanse Federal Aviation Administration. Dit maakt directe bloemenvluchten tussen de twee landen mogelijk.

De categorie 1 status voor Kenia volgt op audits van de Amerikanen op het Jomo Kenyatta International Airport in Nairobi.

Kenia heeft toestemming gekregen om directe vluchten naar alle Amerikaanse luchthavens uit te voeren.

Voor de export van bloemen uit Kenia is dit positief. De categorie 1 status beidt de mogelijkheid om bloemen direct van Kenia naar de VS te exporteren. De bloemen hoeven niet meer eerst via Amsterdam.

De Keniaanse organisatie van bloemenexporteurs, Kenya Flower Council (KFC) reageert positief op haar Facebook pagina. We wachten gretig af om bloemen direct aan de Amerikaanse markt te leveren. Dit is goed nieuws voor de Keniaanse tuinbouwindustrie. We hebben de hoop dat we in juni de bloemen voor de Internationale sierteelt show (IFE) in Chicago met een directe vlucht kunnen verschepen.”

In het verleden voldeed het vliegveld in Nairobi niet aan de veiligheidseisen van de Amerikanen. Zo gingen karren met bloemen voordat ze in het vliegtuig geladen werden eerst nog een stuk over de (openbare) weg. Daarnaast was de scan capaciteit beperkt.

Volgens een ingewijde is beiden nog steeds het geval. Hij moet daarom nog zien of er daadwerkelijk directe vluchten gaan komen. „De Amerikanen zijn erg streng. Twee jaar terug was er ook al sprake van dat er directe vluchten zouden komen. Dat is toen niet doorgegaan. Het lijkt nu wel serieuzer te zijn.”