Charles Carr: ’Kwekers zijn inventief, ook na Brexit’

    Ondanks het chaotische verloop van het Brexit-proces en de onzekerheid over de situatie erna ziet Charles Carr, hoofd productie van Hillier Nurseries, toch uitdagingen. Carr licht die zelf toe.

    „Terwijl het Verenigd Koninkrijk onzeker slingert richting de vreugde van de Brexit, lijkt één ding zeker: niemand van ons heeft een idee wat er aan de hand is! Er is geen duidelijkheid over hoe het zal uitpakken en wanneer dit gebeurt, wat het voor ons allemaal zal betekenen. Op dit moment begint het proces eindeloos te voelen, het is het enige onderwerp voor media en er is niets positiefs over te zeggen.

    Persoonlijk denk ik dat er uitdagingen en kansen zullen zijn, of je ervoor hebt gestemd of niet, en dat de Brexit onderweg is…

    Het lijdt geen twijfel dat de manier waarop planten vanuit de rest van Europa het VK binnenkomen (ja, we zitten nog steeds in Europa!) zal veranderen. Er is een sterk argument dat we als eilandnatie deze gelegenheid moeten aangrijpen om onze bioveiligheid te verbeteren. En dat we alle mogelijke voorzorgsmaatregelen nemen om het binnendringen van nieuwe plagen en ziekteverwekkers te voorkomen. Het promoten van Brits gekweekte planten en het beschermen van onze biodiversiteit zijn voor ons enorme kansen.

    Door de bureaucratie zal waarschijnlijk het papierwerk toenemen, de tijd en de kosten aan het importproces van planten. Dit kan het werk moeilijker maken voor kleinere importeurs, of voor degenen die daghandel willen hebben voor directe retail. Het voegt ook kosten toe voor diegenen die een exportmarkt hebben uitgebouwd en planten leveren aan het Europese vasteland.”

    „De Britse sector is gewend om plantmateriaal te importeren, zowel jonge planten als afgekweekte planten. We hebben een geweldige relatie met enkele getalenteerde en innovatieve partners uit heel Europa, van wie we een scala aan planten kopen, zowel oud als nieuw. Het vervangen van geïmporteerde jonge planten zou moeilijk zijn en niet snel kunnen worden gerealiseerd. Het valt te betwijfelen of we op korte termijn dezelfde kwaliteit kunnen produceren als van gevestigde leveranciers, voor dezelfde kosten en tijd.

    Ik vermoed dat we een manier zullen vinden om relaties met het vasteland verder te ontwikkelen en te verbeteren naarmate de tijd verstrijkt. Uiteindelijk blijven we toch buren!

    Het lijkt wel waarschijnlijk dat de Britse vermeerdering naar een hoger niveau zal gaan, en dat bedrijven streven naar meer zelfvoorziening. Het is niet alleen de Brexit die voor verandering zorgt. Wat te denken van kleinere tuinen, verhoogde huur van onroerend goed, beperkte tijd om te tuinieren, het verlies van kennis over tuinieren onder het publiek. Is de sector eigenlijk niet voortdurend in ontwikkeling?

    Elk jaar heeft zijn eigen heet hangijzer, vorig jaar was dat het weer en dit jaar is dat de Brexit. Kwekers zijn echter inventief! Wij zullen de mogelijkheden vinden, de uitdagingen aangaan en onze bedrijven mee te laten groeien. We zullen ons sortiment veranderen, aangepast aan nieuwe systemen van plantgezondheid en import. We vinden altijd wel een weg. En we blijven altijd lachen!”

    Foto: Hillier Nurseries

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties