DNA-pact voor snellere veredeling van ziekte resistente tulp

Sierteeltconcern Dümmen Orange heeft met de bedrijven BaseClear en Generade een pact gesloten om met de nieuwste DNA-technologie de veredeling en de productie van tulpen te versnellen. Door het genoom van de tulp te ontrafelen, kunnen nieuwe variëteiten worden ontwikkeld die resistent zijn tegen veelvoorkomende ziekten in de tulpenteelt.De samenwerking brengt de financiële middelen, kennis en benodigde technieken bijeen voor het in kaart brengen van het tulpengenoom

Dit hebben de partijen donderdag bekendgemaakt. De bedrijven vinden dat de Nederlandse tulpenindustrie hiermee een innovatie in handen heeft die beantwoord aan de ‘maatschappelijke en economische uitdagingen’ waarmee de sector wordt geconfronteerd. Het voordeel van het genetische versleutelen van de tulpenbollen is immers naast een snellere veredeling (wat goed is voor het marktperspectief) ook het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de teelt kan worden teruggedrongen.

Met het tulpengenoom in handen wordt duidelijk hoe het DNA de eigenschappen van een tulp bepaalt. Hans van den Heuvel, Directeur Research & Development Dümmen Orange, laat in een verklaring weten: ,,Nieuwe technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA analyses maken het nu mogelijk om het gigantische genoom van de tulp in beeld te brengen. Hiermee ontsluiten we een schat aan informatie die bepaalt waarom een tulp zich als een tulp gedraagt. Die kennis zetten we vervolgens in om de veredeling van de tulp te versnellen. De verkregen DNA patronen brengen we direct in het publieke domein om onderzoek aan de tulp wereldwijd te promoten.”

De technologie om het tulpengenoom in kaart te brengen is pas kort geleden ontwikkeld. BaseClear, waarmee Dümmen Orange samenwerkt, zegt het grootste onafhankelijke DNA analyse laboratorium van Nederland te zijn. CEO Bas Reichert geeft aan: ,,BaseClear ontwikkelt de nieuwste DNA analyse technieken en maakt deze in de praktijk toepasbaar. Onze ambitie is om deze technologie ook toegankelijk te maken voor de sierteeltveredeling. Het project laat niet alleen de kracht van DNA-technologie zien, maar het toont vooral dat het noodzakelijk is om als partijen nauw samen te werken, kennis te delen en zo samen innovatie te versnellen. We hopen en verwachten dat ook anderen deze handschoen gaan oppakken.”

Generade is een netwerkorganisatie die bedrijven en kennisinstellingen met elkaar verbinden in genomics. De organisatie focust zich ook op toegepast onderzoek.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties