Doelstellingen

0

Een nieuw jaar, dus nieuwe voornemens. Ook op de farm. Daar noemen we het echter doelstellingen.

Minder meststoffen verbruiken, zuiniger met energie, hoger rendement van de mensen, enzovoort. Iedereen buiten China denkt nog steeds dat China het land is van de lage lonen, onuitputtelijke hoeveelheden werknemers en lage kosten. Dat beeld is echter allang achterhaald. Natuurlijk kun je nog steeds goedkope meststoffen kopen. Of bouwmaterialen. Maar dan krijg je wel allemaal rommel. Alles heeft zijn prijs en goede spullen zijn in China ook gewoon duur. Ook de arbeidskosten gaan alleen maar omhoog en de hoeveelheid beschikbare mensen slinkt.

Daarom zijn doelstellingen erg belangrijk. Alle prijzen gaan omhoog behalve die van de bloemen en planten. Zeker nu de overheid met de nieuwe leider is gaan snijden in onnodige overheidsuitgaven, zijn de bloemen- en plantenprijzen alleen maar gezakt. Als je dan de kosten niet goed in de gaten houdt, raakt alles snel uit belans. Elk jaar moet de lat hoger. Elke maand, elke week, elke dag 
stapjes maken in efficiëntie en kostenbesparing.

Zeven jaar geleden stond in onze regio alleen maar rijst. Nu staat het vol met plastic kasjes, en verschijnen er steeds meer fabrieken. Met alle gevolgen voor de grondprijzen, loonkosten en de arbeidsmarkt. China ontwikkelt door. En snel. Het welvaartsniveau stijgt. Omdat de salarissen stijgen, geven Chinezen ook meer uit. Met name westere artikelen zijn hot, of het nu om het nieuwste model Audi gaat of om een paar schoenen van Gucci. Als deze lijn ook doorzet in de bloemen- en plantenconsumptie, komt alles goed.

Hoe dan ook, zo efficiënt mogelijk opereren blijft het motto. Besparen op kosten is het eerste verdiend. En je hebt het zelf in de hand. Dat heb je met de markt veel minder, die gaat zijn eigen weg. Daar geldt het motto ’zet alleen de beste producten neer, onderscheid je van de massa en maak waar waar je voor staat’!

Cok Harteveld is general manager Van den Berg Roses