Vakblad voor de Bloemisterij Energie Drie groententelers gaan CO2 uit houtstook benutten

Drie groententelers gaan CO2 uit houtstook benutten

0

Drie groentenbedrijven in Zeeland gaan de CO2 gebruiken uit de houtstookinstallatie die ze op dit moment bouwen voor de verwarming van hun kassen. In Europa is deze combinatie van technieken nog niet eerder op deze schaal toegepast.

Het gaat om aubergineteler Gebr. van Duijn, Prominent Grevelingen en Van Noord Tomaten op Schouwen-Duiveland, die onder de naam DES samenwerken aan dit project. Inmiddels is de vloer gelegd en wordt volgende week de loods geplaatst.

Begin 2019 willen de bedrijven 70% van hun kassen met houtstook verwarmen. Dat komt overeen met 8 MW aan warmte. Daarmee besparen ze samen meer dan 6,5 miljoen kuub aardgas per jaar. Tevens wordt 12 miljoen kilogram fossiele CO2 minder uitgestoten.

De installatie verstookt versnipperde boomstammen, takken, bladeren en onbewerkt afvalhout. Deze materialen worden zo veel mogelijk regionaal ingekocht. De warmte en CO2 die de installatie levert wordt door de omliggende tuinbouwbedrijven gebruikt in het productieproces.

Door het innovatieve karakter van het project en vooral door de toepassing van CO2-afvang in het proces kan gebruik gemaakt worden van de DEI subsidie (topsector energie) van het Ministerie van Economische Zaken.

Foto: Shutterstock

Reageer op dit artikel

avatar