Drones bestuiven fruitbloesems sneller dan bijen dat doen

Drones kunnen bloesems van fruitbomen veel sneller bestuiven dan bijen dat doen. Binnen een uur slaagt een drone erin een groter areaal te bestuiven dan bijen dat in twee weken kunnen, zo blijkt uit de inzet van drones voor de bestuiving van amandel- en kersenbloesems. Inmiddels worden drones ook in ander fruit toegepast, meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). In de Amerikaanse staat New York is afgelopen voorjaar voor het eerst een drone gebruikt om appelbloesems te bestuiven.

Behalve dat drones bloesems veel sneller kunnen bestuiven dan bijen dat kunnen, hebben ze nog een voordeel. Ze zouden namelijk ook effectief zijn onder koude omstandigheden, als bijen niet vliegen.

Op het New Yorkse proefperceel vloog een zogeheten hexacopter voor het verspreiden van de pollen in een uitgezet patroon heen en weer over de rijen appelbomen op een hoogte van ongeveer 2,5 meter boven het gewas. Doel van de proef was te onderzoeken of deze vorm van bestuiven tot een hogere productie en kwaliteit leidt. De bestuivingsdrone is een ontwikkeling van de bedrijven Dropcopter en Syracuse.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties