Droogte deze zomer voor het eerst groter dan in 1976

Voor het eerst deze zomer is het droger dan in het recordjaar 1976. Op 25 juli van dat jaar bedroeg het neerslagtekort 257 mm, terwijl woensdag het tekort uitkwam op 259 mm. De 15-daagse verwachting van het KNMI komt uit op bijna 295 mm.

Of 2018 droger wordt dan 1976, hangt af van het verdere verloop van de zomer in augustus. In 1976 was deze maand ook uitzonderlijk droog. De komende twee weken lijken ook warm en droog te verlopen, maar de rest van de maand augustus blijft nog onzeker.

Beregenings- en onttrekkingsverboden

Intussen neemt de overlast als gevolg van de droogte steeds verder toe. Zo zijn in verschillende regio’s beregenings- en onttrekkingsverboden ingesteld. Zo heeft waterschap Rijn en IJssel een algeheel verbod ingesteld op het onttrekken van oppervlaktewater.

Dat betekent dat er in het hele beheergebied van het waterschap geen water mag worden gehaald uit beken, rivieren, vijvers en sloten. Dit verbod geldt voor zowel bedrijven als particulieren, grote en kleine hoeveelheden.

Het waterschap ziet scherp toe op naleving van het verbod. Illegale onttrekkers riskeren een boete tot €2.000. Dijkgraaf Hein Pieper: „Zo droog als het nu in de Achterhoek is, is nog niet eerder voorgekomen sinds de start van onze metingen in 1987. Een gevolg van de klimaatverandering waar we niet meer omheen kunnen.”

Op sommige plekken in Nederland, zoals de Achterhoek, bedraagt het neerslagtekort al 300 mm of meer.

Verdamping

Ook waterschap Rivierland kondigt vanwege de aanhoudende droogte vanaf woensdag 25 juli in het gehele rivierengebied een beregeningsverbod met oppervlaktewater af. Het beregeningsverbod geldt tussen 09.00 en 18.00 uur. Dit betekent dat je overdag niet met oppervlaktewater de tuin mag sproeien of agrarische grond mag beregenen. Of het nu een kleine pomp is of een groot waterkanon, een overtreding kan leiden tot een boete.

Overdag is de verdamping het hoogst, op de meeste plekken kan het waterschap ’s nachts de sloten weer op peil brengen. Daartoe pompt het waterschap met extra materieel vanaf de grote rivieren water in het gebied. Op sommige plaatsen gebeurt dat voor het eerst sinds 1976.

Kijk voor maatregelen per regio bij het waterschap dat in de omgeving actief is. Sommige waterschappen, zoals De Stichtse Rijnlanden, hebben een liveblog over de droogte aangemaakt.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties