Duitse recessie is niet eng

Over we een week weten we Duitsland voor het eerst in zes jaar een recessie doormaakt. Als dat het geval is, betreft het slechts een heel milde recessie die bovendien snel voorbij is. Ondertussen zou de ECB het niet erg vinden als een krimpende economie de Duitse regering tot ingrijpen dwingt.

Is de Duitse economie in een recessie terecht gekomen? Het antwoord komt volgende week donderdag bij de publicatie van de officiële groeicijfers. Voorlopig is de recessiekans behoorlijk groot. De Duitse export staat al langere tijd onder druk, aangezien het land indirect geraakt wordt door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Tel daarbij op dat de belangrijke auto-industrie het lastig heeft. Strengere uitstooteisen zetten in augustus en september een flinke rem op de autofabricage. Voor de Bundesbank was dat al aanleiding om te waarschuwen dat de economische groei in het derde kwartaal mogelijk opnieuw in de min terecht is gekomen.

Ongemerkt in recessie

Er zijn drie redenen een Duitse recessie niet iets is om bang van te worden. Een recessie is een periode van twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp. In het tweede kwartaal kwam de Duitse groei uit op -0,1%. Dat zal in de afgelopen drie maanden niet veel lager zijn geweest. Daarmee is het de lichtst denkbare recessie. De werkloosheid van 3,1% schommelt rond het laagste niveau in bijna veertig jaar en Duitse consumenten hebben er nauwelijks iets van gemerkt dat het economisch wat minder ging. Daar komt bij dat de kans groot is dat een eventuele recessie alweer voorbij is op het moment dat de officiële cijfers naar buiten komen.

Gunstige cijfers

Afgelopen woensdag werd namelijk bekend dat de Duitse fabrieksorders in september met 1,3% zijn gestegen ten opzichte van de vorige maand. Dit wijst erop dat de Duitse industrie in de laatste maanden van het jaar beter op gang komt. Bovendien werd de schatting van -0,6% voor augustus opwaarts bijgesteld naar -0,4%. Het herstel is vooral te danken aan nieuwe opdrachten van buiten de eurozone, die met 3% stegen. Als er binnenkort een oplossing komt voor het handelsconflict, ziet de nabije toekomst er zelfs nog een stuk beter uit. Maar ook als dat niet gebeurt is het geen ramp. De derde reden waarom een recessie geen aanleiding voor onrust vormt, is dat de Duitse regering het niet accepteert als de economie langere tijd krimpt.

Belastingen verlagen

Bondskanselier Angela Merken staat al lange tijd onder druk om met fiscale maatregelen de economie een duw in de rug te geven. Een aanhoudende recessie is ongetwijfeld aanleiding om in te grijpen. Daar zal met name de Europese Centrale Bank (ECB) blij mee zijn, aangezien die alles uit de kast haalt om de economie weer op gang te krijgen. Dat gaat een stuk makkelijker wanneer Duitsland als belangrijkste motor goed draait. Een aantrekkende Europese groei opent dan de deur om de rente weer wat te laten stijgen. Dat is goed voor de euro, maar zover zijn we nu nog lang niet. Eerst moeten we volgende week kijken of Duitsland echt een recessie achter de rug heeft.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties