Duitse tuinders via CO2-heffing naar zuinige kas

De Duitse glastuinbouw wordt via CO2-heffingen en steun voor energietransitie gedwongen tot verduurzaming.

De Duitse regering is met een breed pakket aan klimaatmaatregelen gekomen. Zo wordt in 2021 benzine en diesel via een CO2-heffing € 0,03 duurder. In 2026 is de stijging naar verwachting veel hoger. De Duitse brancheorganisatie Zentrallverband Gartenbau (ZVG) is blij dat de directe belastingverhoging op brandstoffen van de baan is, maar daar komt een CO2-heffing voor in de plaats. Dat gaat leiden tot kostenverhoging voor Duitse glastuinbouwbedrijven, stelt ZVG-voorzitter Jürgen Mertz. De Duitse tuindersorganisatie gaat in onderhandeling met Duitse federale regering over de uitwerking van de plannen.

Steun voor energieprogramma

Mertz is blij dat de Duitse federale overheid in de plannen steun uitspreekt voor het bestaande energieprogramma, het federale energie-efficiëntieprogramma. “Daarom is het zeer welkom dat de voortzetting en verdere ontwikkeling van het federale programma wordt aangekondigd in de hoekstenen van het klimaatprogramma.”

Effect op teelt onduidelijk

Reichenau-Gemüse, de afzetorganisatie in Reichenau in Zuid-Duitsland, kan niet reageren op wat de plannen nu betekenen voor telers afzonderlijk. Van telers kreeg de directeur Johannes Bliestle in ieder geval geen bezorgde vragen over de maatregel.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties