Duizenden reacties van ‘Hollandse Irissen’

Op de Facebook-pagina’s van Giel Beelen (Radio Veronica) en RTL Koffietijd is massaal gereageerd op een spontane actie van iristelers. Iedereen met roepnaam Iris kon zich melden voor een gratis boeket irissen. Aanleiding was het feit dat het 8 mei Internationale Irisdag is.

Woensdagochtend 9 mei stond de teller op het FB-account van radiopresentator Giel Beelen op 11.000 aanmeldingen voor de actie met iris. Bij RTL Koffietijd waren op dat moment 1.900 reacties op de oproep die presentatrice Pernille La Lau deed in het programma. Het aantal ‘views’ en ‘likes’ op de FB-pagina’s loopt eveneens in de duizenden. „We werken wel vaker met die twee partijen samen als we een bloem of plant in de picture willen zetten,” zegt Joost Visser van Alpha Communications. Standsorganisatie KAVB en iristelers kwamen naar hen toe omdat ze iets wilden organiseren op 8 mei. Dan blijkt het namelijk Internationale Irisdag te zijn. Giel Beelen heeft op de radio al eens een item gemaakt rond de naam Iris, dus die link was snel gelegd. Beelen was ook nu weer enthousiast. RTL Koffietijd sloot graag aan.

Veertien boeketten

De inleg van de iristelers was helder:  mooie boeketten met iris. in overleg werd het uiteindelijk een aantal dat ‘lekker bekt in de media’. Er is een elftal boeketten voor de gelukkigen die zich bij Giel Beelen opgaven voor een gratis boeket. Een drietal boeketten gaat de Haagse bloemist Ton Verzijl maken voor de winnaars van de actie die Pernille La Lau op RTL Koffietijd kenbaar maakte. Vrijdag 11 mei worden die boeketten uitgereikt, zodat ze ook aanstaande Moederdag kunnen pronken op de vaas.

Irisdag waarschijnlijk Japans

De herkomst van Internationale Irisdag is onduidelijk en ook bij vakgenoten niet heel bekend. Vermoedelijk is de relatief nieuwe feestdag ontstaan in Japan om een ode te brengen aan de Irisbloem. De bloem staat symbool voor geloof, waardigheid en wijsheid. Broeiers weten wel zeker dat de vraag naar Iris in Japan rond kerst en begin maart groot is. Voor speciale feestdagen is iris als monobloem dan zeer gewild, mits hij rauw geleverd kan worden vanuit Nederland.

De Iris blijkt ook de officiële bloem van de Amerikaanse staat Tennessee en de stad Brussel te zijn. En hij behoort volgens de etiquette in een boeket te zitten bij een 25-jarig huwelijksjubileum.

Iris ook present op Keukenhof

De iristelers houden het niet alleen bij deze actie op Facebook. Deze week showen ze tevens een uitgebreid sortiment snij-irissen. Tot en met zondag 13 mei is iris onderdeel van de laatste binnententoonstelling in het Oranje-Nassau Paviljoen van Keukenhof.Wereldwijd bedraagt de Irisproductie zo’n 180 miljoen stelen. Ruim 80 miljoen komen van 35 Nederlandse telers. Daarnaast zijn er jaarlijks 65 miljoen Irisbollen bestemd voor de droogverkoop.

 

 

https://www.facebook.com/koffietijd.5uurlive/videos/1757352860954312/

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties