Dümmen Orange  licentienemer voor ProRoot in Kenia

  ProRoot heeft voor het vermeerderen van zijn rozenonderstammen een extra licentienemer in Kenia: Dümmen Orange. Deze veredelaar/vermeerderaar mag voor al haar klanten in dat land PRO-onderstammen gebruiken.

   

  Cultivars van Dümmen Orange (DO) werden in Kenia tot nu toe bij vermeerderaar Stokman en ‘zelfstekkers’ op een onderstam van ProRoot gezet. Stokman Rozen Kenya heeft samen met onderstammenveredelaar Plant Research Overberg (PRO) de joint venture ProRoot Limited. Telers die rozen in Kenia willen vermeerderen bij Dümmen Orange kunnen dat sinds kort ook op een PRO-onderstam laten doen.

  Samenwerking

  De samenwerking Dümmen Orange en ProRoot op het gebied van snijrozen betreft de eigen cultivars van DO én die van veredelaars die op dit moment door haar in Kenia worden vertegenwoordigd. Productmanager Koen Stigter roos van Dümmen Orange: „Door de jaren heen hebben wij allerlei informatie over de ProRoot-rassen kunnen verzamelen en de prestaties kunnen volgen. Het verschaft nieuwe inzichten in hoe de planten zich gedragen en biedt daarmee nieuwe kansen.”

  Peter van de Pol Jr. van PRO  legt uit dat Dümmen Orange en ProRoot in Ethiopië, Europa en andere delen van de wereld al langer samen werken. „Wereldwijd groeit 95% van de snijrozen op een onderstam. We hebben met onze onderstammen een marktaandeel van zo’n 7 %.”

  Peter van de Pol jr. van PRO (links) en Koen Stigter productmanager roos bij Dümmen Orange.

  Onderstam veel gebruikt

  In Kenia worden bijna alle rozen op een onderstam geteeld, net als in Zuid-Amerika. Natal Briar wordt het meest gebruikt.  PRO, in 1996 opgezet door Dr. Peter van de Pol sr., is de veredelaar van de rozenonderstammen Protatu en Protano. Sinds hun selectie in 2008 zijn ze bekend als respectievelijk PRO 3 en PRO 5. Tatu en tano zijn de vertaling van de getallen 3 en 5 in het Swahili.

  Sinds 2016 worden de onderstammen op grotere schaal gebruikt door rozentelers. Van de twee PRO-onderstammen wordt Protatu (PRO 3) veruit het meest gebruikt in snijrozen. „Hij is het meest allround en zorgt vooral voor veel extra scheuten. In combinatie met de juiste voeding en rozencultivar zien we dat er kwalitatief ook stappen vooruit gezet worden op Protatu. De onderstam Protano (PRO 5) leidt vooral tot zwaardere en langere takken van de geënte rozencultivar”, aldus Peter van de Pol jr.

  In Nederland zijn enkele niches in het rozensortiment vermeerderd op een van beide PRO-onderstammen. De hoofdrassen Avalanche+ en Red Naomi! worden gestekt.

  In Kenia worden bijna alle snijrozen op een onderstam vermeerderd, net als in Zuid-Amerika. (Foto:PRO)
  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Lilian Afroedoe
  Lilian Afroedoe
  1 jaar geleden

  Goedenavond .
  Is het mogelijk ook deze plantjes (stekjes)te halen naar Suriname?
  Ik maak al een paar jaren moeite om hiermee te beginnen.