De Boomkwekerij Brexit Dutch Flower Group pleit voor pre-clearance bij Brexit

Dutch Flower Group pleit voor pre-clearance bij Brexit

0

Als de Brexit op 29 maart 2019 een feit is, moet er wat de keuringsformaliteiten rond bloemen en planten betreft, een pre-clearance komen. Dat bepleit Harry Brockhoff, CFO van Dutch Flower Group (DFG) in Forum, het opinieblad van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

„Voor ons is het heel belangrijk dat regelgeving voor versproducten – dus ook voor bloemen en planten – niet gaat veranderen”, zegt Brockhoff. „Er moet wat mij betreft een inspanning geleverd worden om te zorgen dat we digitaal kunnen declareren, weg van de grens. Pre-clearance dus. Dankzij de overgangsperiode hebben we nog tweeënhalf jaar. Ik vind dat dat voldoende tijd is om het te laten lukken.”

DFG merkt veel onzekerheid in de markt. „De afzet op de Engelse markt staat onder druk, een logisch economisch gevolg van de Brexit’, aldus Brockhoff. „Maar ik kijk positief naar wat er nu gebeurt om de Brexit zo goed mogelijk te laten verlopen. De Nederlandse overheid is proactief bezig.”

Recent bezocht Brockhoff in Engeland een NBCC Roundtable bijeenkomst met handelsminister Liam Fox. „Hij liet op mij de indruk achter dat de Britten heel constructief bezig zijn met het sluiten van handelsakkoorden. Niet alleen met de EU, maar ook met bijna veertig andere landen. Een goed handelsakkoord met de EU is in ieders belang, zónder extra kosten in de keten.”

Reageer op dit artikel

avatar