Duurzaamheid meer top of mind bij bedrijven door corona

Het Nederlandse bedrijfsleven vindt duurzaamheid nu belangrijker dan vóór het uitbreken van de pandemie. Dat blijkt uit een onderzoek van ING onder honderden bedrijven. 79 procent van de grote bedrijven (25 tot 100 medewerkers) ziet een sterkere noodzaak om te verduurzamen.

Een derde van deze grote bedrijven heeft tijdens de coronacrisis daarin zelfs al extra geïnvesteerd. De bevraagde bedrijven verduurzamen vooral voor een beter milieu, maar ook om kosten te besparen. Ook de toekomst van het bedrijf veiligstellen blijkt een belangrijke drijfveer. Meer bedrijven doen voor de benodigde investeringen een beroep op externe financiering dan voor de crisis.

Duurzaamheid belangrijker geworden
„In deze tijd die vooral om corona draait is duurzaamheid voor bedrijven belangrijker geworden,” zegt Annemein Kolk, directeur Zakelijk bij ING. „Dat is heel duidelijk gebleken doordat we het onderzoek twee keer hebben gedaan: vlak voor de crisis, naar aanleiding van het Klimaatakkoord, en nu een jaar later. We hebben het onderzoek herhaald om de invloed van corona te zien op de verduurzamingsplannen.”

Ruim de helft van de bedrijven (59 procent) is al veel bezig met verduurzamen, en bij grote bedrijven is dat zelfs 74 procent. Het gaat meestal om relatief makkelijk door te voeren maatregelen zoals energiebesparing, waterbesparing en het gebruiken van duurzame energie.

Investeringsplannen
De coronacrisis heeft verschillende gevolgen gehad voor de investeringsplannen in verduurzaming. Een derde van de middelgrote bedrijven heeft ze uitgesteld, terwijl ruim een derde van de grootbedrijven ze juist heeft vergroot. Men verwacht dat de investeringskosten ongeveer 15% van de omzet betreffen, wat iets hoger ligt dan vorig jaar. Een duurzame herstart na het versoepelen van de coronamaatregelen heeft vaker een hoge of zeer hoge prioriteit bij grote bedrijven (62%) dan bij middelgrote bedrijven (50%).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties