€175 miljoen minder veilingomzet in eerste 12 coranadagen

Royal FloraHolland (RFH) behaalde van 16 tot en met 31 maart zo’n 175 miljoen minder omzet ten opzichte van een vergelijkbare periode 2019. Maandag 16 maart werd de vraaguitval vanwege de coronacrisis in alle hevigheid voelbaar bij de afzet van bloemen en planten.

RFH brengt sinds 16 maart dagelijks nieuws dat verband houdt met de coronacrisis. Een dagelijkse update van de aanvoer, omzet, doordraai en andere marktontwikkeling hoort daar bij. Reken je alles door tussen 16 maart en 31 maart, twaalf veildagen, dan kom je op €175 miljoen minder omzet bij de veiling ten opzichte van een vergelijkbare periode in maart 2019. De klokomzet leverde zo’n €80 miljoen in in de tweede helft van maart, bij bemiddeling ging het om €95 miljoen.

Exacte cijfers over maart komen later

Exacte cijfers wil en kan Royal FloraHolland nog niet naar buiten brengen voor de maand maart 2020. Daarvoor zijn de gebeurtenissen in de markt sinds 16 maart vanwege de coronacrisis te groot. Forse doordraai en aanvoerregulering zijn daarvan voorbeelden. Maandcijfers vergelijken met vorig jaar gaat dan ook snel mank. Door aanvoerregulering verbeterden middenprijzen bijvoorbeeld licht, maar nog altijd wordt veel product vernietigd, met name op de kwekerijen. Kortom, er kan niet het maximale uit de markt gehaald worden in de huidige coronacrisis.

De genoemde 175 miljoen euro is 35% van de omzet die Royal FloraHolland in de genoemde periode in maart 2019 noteerde. De veiling maakte al vaker bekend dat haar omzet rond de 60% lager uitkomt de afgelopen weken. Lees bijvoorbeeld ook dit bericht.

Details over de marktontwikkelingen in maart 2020 volgen later. Voor 16 maart was er immers ook al doordraai, onder andere bij tulp. En afzetmarkt Italië was toen al even dicht vanwege het coronavirus.

Weekcijfers

Om toch enige duiding te geven over de marktontwikkeling per gewas en productgroep in maart 2020, deelt Royal FloraHolland wel de weekcijfers. In het Vakblad van deze week leest u daar alles over. Online is dat artikel hier te vinden.

 

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties