Ecologisch zonnepark met inheemse planten bevordert lokale biodiversiteit

  Energiebedrijf Vrijopnaam heeft op de voormalige stortplaats in Ubbena (Drenthe) afgelopen week een ecologisch zonnepark met ruim 2200 panelen geopend. De afstand tussen de rijen zonnepanelen is vergroot om goede omstandigheden te creëren voor de groei van inheemse bloeiende kruiden.

  Zaadmengsel
  Cruydt-Hoeck Wildebloemenzaden heeft een speciaal zaadmengsel ontwikkeld van inheemse soorten die zich goed thuis voelen op deze plek en allerlei insecten moeten gaan aantrekken. Het onderhoud van de ondergrond, het maaien, zal gefaseerd worden uitgevoerd. Dit is gunstig voor dieren en voor de verdere toename van verschillende soorten bloemen en kruiden.

  Thijs Gerritsen van Cruydt-Hoeck: „Het staat vast dat een schaarste aan bloeiende kruiden een rol speelt in de achteruitgang van veel insecten zoals bijen en vlinders. Het toepassen van mengsels met inheemse bloeiende kruiden, en deze plekken ecologisch beheren, is dus absoluut een steun in de rug voor deze dieren.”

  Bas Wijnen, directeur Vrijopnaam: „Op dit voorheen onbruikbare stuk grond wekken nu onze klanten hun eigen zonnestroom op en is een oase gecreëerd voor planten, insecten en kleine dieren. Een fantastisch voorbeeld van meervoudig grondgebruik.”

  200 huishoudens
  Ruim de helft van de beschikbare oppervlakte is vrijgemaakt voor ecologie. De energieopbrengst per hectare ligt daarmee lager dan van reguliere parken. De totale ecologische waarde van het terrein is echter sterk toegenomen. Met de 2208 panelen, samen goed voor 600 megawatt, kunnen ongeveer 200 huishoudens worden voorzien van duurzaam opgewekte elektriciteit.

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties