Economie

Terwijl Europa zich afvraagt of Griekenland nu in de eurozone moet blijven of niet,

of er extra hulp heen moet als ze erin blijven en hoe dat ooit allemaal terugbetaald kan worden, is er aan de andere kant van de wereld ook iets aan de hand. De Dow Jones van China is helemaal van slag: ruim 20% ingeleverd sinds half juni, 24% om precies te zijn in vier weken.

De ’Shanghai Composite’ is de op twee na grootste aandelenmarkt ter wereld als je de waarde van de bedrijven die erin staan bij elkaar optelt. Maar die waarde holt achteruit. Grote brokers proberen het tij te keren door zelf voor miljarden te kopen. Om zo naar de ’Chinees met de pet’ uit te stralen dat er met de aandelenmarkt niets mis is en dat diezelfde man met de pet dus gewoon weer aandelen moet gaan kopen.

Eigenlijk is er niets vreemds aan de hand. Markten bewegen nooit in een rechte lijn van beneden naar boven of omgekeerd. Dat gaat met golven. Dus omhoog, dan weer stukje omlaag als een aantal investeerders hun winst pakken en daarna weer omhoog. Dat zie je ook in China. Over het jaar 2015 genomen staat de Shanghai Composite nog steeds op plus 14%. En dat is meer dan op de Amerikaanse aandelenmarkt. Daar gaan de Chinezen in de straat echter voor het gemak even aan voorbij. Die zien alleen een duikeling van 24%. Maar het ging daarvoor ook keihard omhoog. En wat omhoog gaat komt ook weer een keer omlaag. Dat gebeurt dus nu. De overgewaardeerde aandelen dalen naar de werkelijke waarde.

Hetzelfde gebeurde met de appartementen. Prijzen door het dak. Tot er ineens een gigantisch overschot was en de prijzen kelderden. Nu staan er duizenden appartementen leeg. Dat blijft zo tot de prijzen weer normaal zijn. Dan trekt de verkoop aan en gaan prijzen weer omhoog. Als iedereen er wat van geleerd heeft zal dat rustig aan gaan, want ook hier geldt: het gekke duurt nooit lang.

Keerzijde van dit marktmechanisme is dat zoals gewoonlijk de gewone man het slachtoffer is. Door versoepeling van de regels voor ’margin trading’, handelen met geleend geld, zijn talloze Chinezen er vol ingegaan. Juist op het hoogtepunt van de prijzen. Nu hebben ze niets meer. Dat is de prijs voor hebzucht.

Cok Harteveld, general manager Van den Berg Roses China