We hadden hier een kleine economische crisis verleden week. Chinees nieuwjaar…
Wat heeft dat met de economie te maken zou je denken, maar hier in China heel veel.
Chinees nieuwjaar duurt officieel zeven dagen maar onofficieel wordt er zowel ervoor als erna een dag aangeplakt waardoor die dagen dus economisch ook als verloren kunnen worden beschouwd. In die zeven tot tien dagen kan 80% van de mensen niet naar hun werk. Of omdat ze sowieso vrij zijn, of omdat er geen vervoersmogelijkheden zijn. Alle verkeer staat namelijk vast.
Grote aantallen werklozen steken ’s avonds bergen vuurwerk af in de hoop dat de geldgod deze keer wel van zich laat horen. De vuurwerktak zorgt in ieder geval nog wel voor wat omzet. Alcoholisten zijn de hele periode half of helemaal dronken en doen niets anders dan gokken. De rest van de gemeenschap kijkt beetje tv, eet veel, drinkt veel en wacht zo de volgende dag af. Aftellend tot het normale leven weer op gang komt.
Alle scholen zijn dicht, maar dat is niet vreemd. In westerse landen heb je ook twee weken schoolvakantie rond kerst en oud en nieuw. De industrie stagneert, 90% van de winkels is dicht, beurzen zijn gesloten en alle overheidsinstellingen liggen plat. Snelwegen zijn vrij van tolheffingen. Wat niet alleen zorgt voor een deuk in de overheidsinkomsten maar ook voor menige deuk in auto’s van zondagrijders die alleen met nieuwjaar de snelweg opgaan.
Klanten nemen niets af en wat al geleverd is betalen ze niet. Leveranciers willen niet leveren en wat al wel geleverd is moet à la minute afgerekend worden. Geldautomaten zijn leeg en bijvullen loopt ook op een nieuwjaarschema. En aangezien Chinees nieuwjaar veelal om geld draait is dat een probleem. Gelukkig is het de tijd van de rode envelopjes, waar de jaarlijkse bonus in zit.
Chinees nieuwjaar is bij veel bedrijven ook een tijd van leegloop. Mensen die weg willen, wachten tot ze de nieuwjaarsbonus opgestreken hebben en zijn dan weg. Dat zorgt na nieuwjaar voor de nodige nasleep.
Ondanks deze crisis moet je Chinees nieuwjaar wel een keer meegemaakt hebben. Het is iets wat je je niet voor kunt stellen als je het zelf niet gezien hebt. Maar dat geldt voor veel dingen in China.
Anyway, Happy Chinese New Year!, ook al is het alweer achter de rug.
Cok Harteveld is general manager Van den Berg Roses